Tetszett a cikk?

Csütörtöktől Alakszai Zoltán volt miskolci jegyző vezeti a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatalt.

A tisztséget 2011 óta Demeter Ervin egykori MDF-, majd Fidesz- képviselő, 2000 és 2002 között az első Orbán-kormány titkosszolgálati minisztere töltötte be, aki emellett üzleti tevékenységet is folytat. 

Mivel a 66. évében jár, lehet, hogy a közszolgálatból nyugdíjba megy. Alakszai Zoltán 2016-tól Miskolc jegyzője volt. Ez elvben pártatlanságot követelő köztisztviselői állás, de amikor éppen azt a helyi választókerületet szüntette meg, amelyben mindig baloldali jelölt szokott győzni, döntését a bíróság megsemmisítette. A jegyző ezután elindult a Fidesz polgármesterjelöltjeként, de nem járt sikerrel.

Legyőzőjével aligha tudott volna jól együttműködni, de mivel képviselői mandátumot viszont szerzett, a jegyzői állásról amúgy is le kellett mondania. Most a városi közgyűlést kell otthagynia, mert a kormányzati igazgatásról szóló törvény szerint a megyei hivatalt vezető kormánymegbízott nem lehet sem országgyűlési, sem önkormányzati képviselő.

A kormány a 2019 őszi önkormányzati választásokon leváltott politikusai közül soknak juttatott kormányzati állást.  Budapesten például a Józsefváros volt fideszes polgármestere, Sára Botond került a hivatal élére.

A kormányhivatal-vezető a törvény szerint politikai kinevezett, nem köztisztviselő, de a gyakorlatban még sokszor fel fog vetődni, ahogy már eddig is, hogy akit a választáson legyőztek, de hivatalnokként legyőzője fölé kerül az állami hierarchiában, az aligha fog objektíven dönteni a vitás kérdésekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Petruskó Norbert Itthon

Tarolt az ellenzék Miskolcon - őket is meglepte az eredmény

Feszült arcok a Fidesznél, örömittas, egymást ölelgető emberek a Velünk a Város Egyesület eredményváróján – még az ellenzéki összefogás jelöltjeit is meglepte, milyen sikerrel szerepeltek az önkormányzati választáson Miskolcon. Polgármester-jelöltjük, Veres Pál a szavazatok 80 százalék körüli feldolgozottságánál rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, hogy kommentálja az eredményeket: azt, hogy a szavazatok 54,8 százalékának megszerzésével ő lehet Miskolc új polgármestere. A Fidesz jelöltje, Alakszai Zoltán 40,8 százalékos szavazataránnyal várta az este végét.

Mit ér Orbán vezénylési terve, ha egyszerűen nincs elég kórházi dolgozó?

Mit ér Orbán vezénylési terve, ha egyszerűen nincs elég kórházi dolgozó?

Két 189 üléses Boeinggel repült a Fradi a BL-playoffra

Két 189 üléses Boeinggel repült a Fradi a BL-playoffra

Hivatalos: itt a teljesen új BMW M3 és M4

Hivatalos: itt a teljesen új BMW M3 és M4