szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormány feloldotta az ingázásra vonatkozó korlátozásokat.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Megszüntette Magyarország az ausztriai ingázókra vonatkozó, szeptember elsejével bevezetett korlátozásokat – idézi az ORF Ausztria belügyminisztere, Karl Nehammer közleményét. Mint írják,

ezentúl korlátozás nélkül kiutazhatnak azok, akiknek egy magyar cég igazolja, hogy üzleti célú úton vesznek részt.

A miniszter egyúttal arra is emlékeztet, hogy Ausztriának a hatodik legjelentősebb exportpiaca és nyolcadik legjelentősebb importpiaca Magyarország. Az elmúlt egy évben 5,6 milliárd euró értékben exportáltak az országba osztrák termékeket.

Nehammer közlése egybeesik azzal, amiről Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt Pornóapáti lezárt határátkelőhelye mellett, csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az államtitkár szerint a külügyi tárca javaslatára a múlt héten úgy döntött a kormány, hogy üzleti és gazdasági célú utazások a 30 kilométeres körzeten túl is engedélyezettek, abban az esetben, ha a határátkelőhelyen az érintettek bemutatják a szükséges igazolást.

A részletek a múlt pénteki Magyar Közlönyben jelentek meg: e szerint aki igazolni tudja, hogy gazdasági céllal utazik el Magyarországról, az visszafelé korlátozások nélkül lépheti át a határt. A lazítás külföldiekre is vonatkozik, ha üzleti úton érkeznek Magyarországra.

Magával rántja-e a magyar gazdaságot a határzár?

Miközben a kormány arról beszél, a határzárat a magyar gazdaság védelmében hozta meg, megnéztük, milyen nem várt következményekkel járhat még az újabb szigorítás.

Eközben Ausztriában pénteken szigorították a maszkviselésre vonatkozó szabályokat a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Az osztrák kormány bejelentette, hogy az összes boltban és – az osztálytermeket leszámítva – az iskolák épületében is kötelezővé válik a maszk hordása.

Azok az események, ahol a vendégek nem rendelkeznek kijelölt ülőhellyel – például a magánbulik – beltéren 50 főig, kültéren 100 főig bezárólag kerülhetnek megrendezésre. Az ülőhelyes nyilvános rendezvények felső létszámkorlátja beltéren a jelenlegi ötezer helyett 1500, kültéren pedig tízezer helyett 3000 fő.

Ausztriában csütörtökön már március végi rekordot döntött az új koronavírusos esetek száma. Az országban péntekre 580 új fertőzöttet regisztráltak a worldometers.info által gyűjtött adatok szerint. Az aktív esetek száma 5570. Eddig 750-en vesztették életüket a járvány során, összesen pedig közel 32 ezer fertőzést regisztráltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betartottak a polgármesternek a Fidesz és a Mi Hazánk jászberényi képviselői

Betartottak a polgármesternek a Fidesz és a Mi Hazánk jászberényi képviselői

Nobel-békedíjra jelölték Alekszej Navalnijt

Nobel-békedíjra jelölték Alekszej Navalnijt

Bezár egy időre az Opera a koronavírus miatt

Bezár egy időre az Opera a koronavírus miatt