szerző:
Csányi Nikolett - Kacskovics Mihály Béla
Tetszett a cikk?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói vasárnap kivonultak az utcára, hogy megmutassák, ők nem egy zárt közösség.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„Azt állítják rólunk, hogy egy zárt közösség vagyunk. Szeretnénk meghívni egy nyílt napra, és ezzel a Titkos Egyetem tiszteletbeli hallgatójává avatni minden érdeklődőt” – így hangzott a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épületét elfoglaló hallgatók meghívása a vasárnapi rendezvényre. „Magyarország legszabadabb utcáján” pár órán keresztül megmutatták, hogy mit jelent az egytem polgárának lenni – békeidőben.

©

Hat helyszínen, húsz előadóval költöztek ki az utcára, az épületbe nem engedték be a látogatókat. Az előadók olyan órákat tartottak, amilyeneket jellemzően az intézmény falain belül szoktak a hallgatóknak. Enyedi Ildikó rendező például bemutatta, hogyan lehet szerethető hőst teremteni, Novák Eszter pedig stilisztikai gyakorlatokat tartott.

„Augusztus 28-án felmondtam, amikor megfosztották az egyetemet az autonómiájától, de ha visszakapjuk, visszajövök” – mondta lapunknak Enyedi. Szerinte a nyílt nap igazi értelme az, hogy emlékezteti mind a hallgatókat, mind az oktatókat arra, miért dolgoznak, dolgoztak ezen az egyetemen. Ő maga erre nem a tanításként, nem valaminek az átadásaként tekint, hanem interaktív kommunikációként.

©

Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke arról beszélt: „Szerettünk volna bepillantást engedni abba, hogy pontosan mi zajlik ezen a titkos egyetemen.” Mint mondta, egyelőre nem lát arra utaló jelet, hogy az egyetemet elfoglaló hallgatók egysége megbomlott volna, a kuratórium tagjait pedig változatlanul nem fogadják el az intézmény fenntartóiként.

Csernai egyelőre nem árulta el, hogy szeptember 14-től mi fog történni az egyetemen. Ez azért fontos kérdés, mert Upor László, az egyetem augusztus 31-én távozó, felmondási idejét töltő rektorhelyettese szeptember 6-án egy héttel tolta el a szemeszter kezdését. Az intézmény tanárai szeptember 10-én jelentették be, hogy 21-én sztrájkba lépnek, amennyiben nem teljesítik a követeléseiket, így pedig a levegőben lóg a hétfői tanévkezdés mikéntje.

©

A „titkos egyetem” nyílt napján több százan vettek részt. Tóth Krisztina költő – a nyílt nap egyik előadója – elmondta, hogy az esemény célja szerinte az, hogy felhívják a figyelmet az egyetemen folyó komoly oktatásra.

A hallgatók az esemény meghirdetésekor leírták, hogy továbbra sem kaptak érdemben választ két héttel ezelőtti követeléseikre a minisztériumtól, egyúttal bírálták a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot az ellenük indított lejáratókampány miatt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai augusztus 31-én foglalták el az intézmény Vas utcai épületét, és követelték a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium lemondását – ez utóbbiból pedig nem engednek. Szeptember 6-án több ezres demonstráción juttatták el követeléseiket a Parlamenthez. A Magyar Rektori Konferencia békéltető szándékú tanácskozásán csütörtökön sem Vidnyánszky Attila, sem a hallgatók nem jelentek meg. Csernai Mihály egyúttal kijelentette, hogy Vidnyánszkyval tárgyalni sem hajlandóak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kirúgták a Covid-szkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból

Kirúgták a Covid-szkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Elsodort egy nőt a megáradt Hernád Bőcsnél

Elsodort egy nőt a megáradt Hernád Bőcsnél