szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A diplomázó diákjainak írt levelet, hogy megmagyarázza a döntését.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A Színház és Filmművészeti Egyetem Facebook-oldalán jelent meg az a levél, amelyben Enyedi Ildikó a diplomázó diákjaival közli, hogy augusztus 28-án felmondott. Azt írja, szerette volna folytatni velük mesterszakon, de ezt az osztályt már nem áll módjában elindítani. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

tisztelem és megértem minden kollégámat, aki, hátrasorolva az önérzetét, marad a diákjaival.

Ő „bolond módon” remélte, hogy „a józan ész és az egyetemi hagyományok tisztelete mégis nyom a latba, és megmarad az egyetemi autonómia, ami nem véletlenül záloga több száz éve a szabad tudományos és művészi alkotásnak, fejlődésnek”.

Enyedi Ildikó azt írta, személyesen is felkavaró volt átélnie azt, ahogy a munkája néhány odavetett szóval lenullázódik. „És különösen felkavaró volt, hogy a saját hazámban bárki veszi a bátorságot, hogy majd ő megmondja, vajon elég nemzeti vagyok vagy sem. Miféle tempó az ilyen?”

Elképesztő volt olvasni az azóta sem igazolt vádakat, hogy az Egyetemen ideológiai szempontú oktatás zajlik, majd, ugyanabból a szájból, ugyanezzel a lendülettel egy kifejezetten ideológiai programot meghirdetni. Gyalázkodni, aztán megsértődni, mint áldozat. Kifejteni, hogy a munkánk hányféle értelemben értéktelen, majd negédesen biztosítani, hogy minden marad a régiben, csak egy kicsit kiegészül…miféle becsülete van a kimondott szónak az ilyen ember számára?

A felmondását a diákoknak azzal indokolta, hogy „nem tehetett mást”. Biztosította őket arról, hogy a közös munkát folytatják, a diplomafilmjeiket végig kíséri. Egyúttal jelezte, hogy

Ha az egyetemi autonómia feltételei csorbítatlanul teljesülnek, boldogan és azonnal visszatérnék.

Mint írja,

Talán mégis van annyi becsület a kuratórium tagjaiban, hogy nem akarják, hogy a nevükhöz tapadjon egy ilyen értékes hagyomány megtörése. Talán nekik sem mindegy, hogy a szavuknak milyen hitele van. Talán nem mindegy, hogy hogyan fognak rájuk emlékezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megfelezte Mészáros Lőrinc szállodáinak bevételét a koronavírus

Megfelezte Mészáros Lőrinc szállodáinak bevételét a koronavírus

GKI: Év végén 9 százalék körül lehet a magyar recesszió

GKI: Év végén 9 százalék körül lehet a magyar recesszió

Megállapodott a Telekommal az NFL-mérkőzéseket megvásároló új sportcsatorna

Megállapodott a Telekommal az NFL-mérkőzéseket megvásároló új sportcsatorna