szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hadházy Ákos független képviselő tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert gyanúja szerint az érintett településeken "irányítottan és összehangolt magatartással korlátozták a versenyt".

A rendőrség elrendelte a nyomozást a Heves megyei 3. számú választókörzet közbeszerzéseinek ügyében – írta Facebook-oldalán Hadházy Ákos. Az országgyűlési képviselő korábban ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, mert gyanúja szerint a fideszes Szabó Zsolt hatvani körzetében „a közbeszerzések kísértetiesen hasonlítanak ahhoz, ami Boldog István körzetében volt látható”.

Elrendelték a nyomozást Szabó Zsolt hatvani fideszes képviselő körzetében is a Boldog-módszerrel történő csalás miatt....

Posted by Hadházy Ákos on Sunday, 13 September 2020

Boldog István fideszes parlamenti képviselőt idén májusban hivatali vesztegetés elfogadása és közbeszerzési eljárásban elkövetett bűntettek megalapozott gyanújával hallgatták ki. A vád szerint Boldog jogtalan előnyt kapott azért, mert hivatali helyzetével visszaélve befolyásolta egyes pályázatok elbírálásának eredményeit.

Hadházy dokumentumokkal alátámasztva most azt írta, hogy Szabó Zsolt választókerületében az önkormányzatok uniós beruházásainál – ezek főleg építkezéseket és energetikai felújításokat érintettek – 18 településen ugyanazokat a cégeket hívták meg ajánlattételre. Mint írta, a települések – kötelező módon – meghívtak ugyan ajánlattételre 5 céget, azonban ezeknek semmilyen építőipari referenciájuk nem volt, többségük semmilyen valódi tevékenységet nem végzett.

A politikus a Heves megye 3. számú választókörzet településeinek közbeszerzéseit áttanulmányozva ezért úgy látja, hogy „irányítottan és összehangolt magatartással korlátozták a versenyt”. A feljelentést ismeretlen tettes ellen, versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette és esetlegesen felmerült más bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt tette.

Most az is kiderült, hogy Heves megyei Rendőr-főkapitányság a feljelentés nyomán szeptember 1-jén nyomozást rendelt el

megállapodás kötésével vagy más összehangolt magatartás tanúsításával elkövetett versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő neve nem most először merült fel nyomozással összefüggésben. A Magyar Nemzet 2018 tavaszán azt állította, hogy a Fidesz parlamenti képviselőjének köze van ahhoz a belize-i offshore számlához, amin 1 milliárd 200 millió forint értékű dollár van. Szabó Zsolt közleményben tagadta a vádakat, és feljelentést tett kilátásba a híresztelés miatt.

A Központi Nyomozó Főügyészség nem sokkal később nyomozást rendelt el a bankszámla ügyében. Hadházy Ákos írásbeli kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész részleteket nem árult el, így az sem derült ki, hogy pontosan kit érint a nyomozás. Annyit viszont leírt, hogy a nyomozás 2018-ban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt indult, és nemzetbiztonsági adatokat is bekértek, de eddig senkit nem hallgattak ki.

Szabó Zsolt ekkor is azt mondta, hogy „az ügyben semmilyen érintettsége nincs”.

(Címlapkép: Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Film készül a százéves veteránról, Tom Moore-ról, aki milliókat gyűjtött a brit egészségügynek

Film készül a százéves veteránról, Tom Moore-ról, aki milliókat gyűjtött a brit egészségügynek

A becsehelyi polgármesternek senki sem szólt, hogy Orbán érkezik

A becsehelyi polgármesternek senki sem szólt, hogy Orbán érkezik

Hogyan tárgyaljunk emberek különböző típusaival?

Hogyan tárgyaljunk emberek különböző típusaival?