szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miután a sajtóban megjelent, hogy nincs elég lélegeztetőgép-kapacitás a kórházban, a kormányfő maga ment ellenőrizni.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben (OKPI) kezdte a napot pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videó szerint. A kormányfő, Havasi Bertalan sajtófőnök és a videós(ok) testhőmérséklet-mérés után a Covid-részleget látogatta meg, ahol elbeszélgetett egy dolgozóval.

Kiderült, hogy a fiatalember akkor már csütörtök reggel 8 óta dolgozott, vagyis több mint 22 órája. Beszámolt arról, hogy jelenleg 40 koronavírusos beteg van az osztályon, és 12 helyük van még.

Orbán rákérdezett, hogy van-e elég lélegeztetőgép, amire igen volt a válasz, bár az egészségügyi munkatárs azt is hozzátette,

az a probléma, hogy kell hozzá technikus is. A kormányfő nem hagyta magát, közbevágott, „nem volt rá probléma”, az a kérdés, most van-e? A múltban nem volt, de most van-e? A kórházi dolgozó erre már azt válaszolta, hogy igen, most van.

Azt is mondta a dolgozó, hogy sokkal több betegre számítanak, mint tavasszal, mert az emberek már nem tartják be olyan szigorúan a szabályokat, mint az első hullám idején, és az előírások sem eléggé szigorúak szerinte. A férfi azzal búcsúzott, nem egyszerű a helyzet, de ő még lelkes.

Orbán látogatása és a lélegeztetőgépek számának firtatása nem véletlen. A Népszava szerdán azt írta, hogy kiürítették a Szent János Kórház hármas belgyógyászatának épületét, miután a Szent László Kórháznak és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek (OKPI) nincs szabad lélegeztetőkapacitása.

Csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma már reagált, azt állították, hogy sem a Korányiban, sem a Szent Lászlóban nem telt be a lélegeztető-kapacitás. A lap viszont azt állítja, hogy birtokukba került egy szeptember 14-i keltezésű levél, ami ellentmond ennek.

A miniszterelnök a Korányi után a Kossuth rádióba ment, a szokásos péntek reggeli interjújára. Azzal indokolta a beszélgetésben a Korányi meglátogatását, hogy a második hullám érkezése miatt a „régi praktikákat kell elővenni”, tehát itt-ott személyesen is tart kórházellenőrzést.

Orbán: Nem lesz egy jó hangulatú ősz

Készüljünk fel arra, hogy a megbetegedések száma tovább fog nőni, de a sikerességet a megmentett életek számában lehet majd lemérni. Minden országban emelkedni fog a betegek száma, a jól védekező országokban viszont a kormányok meg fogják tudni védeni az emberek életét - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az m1-en sugárzott interjújában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Buszra és autókra döntött fát egy betonkeverő Budapesten

Buszra és autókra döntött fát egy betonkeverő Budapesten

Klicsko maradhat a kijevi polgármester

Klicsko maradhat a kijevi polgármester

Négyszáznál is több órát állítanak át a windsori kastélyban

Négyszáznál is több órát állítanak át a windsori kastélyban