szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőtől érvényesek a korábban bejelentett szigorítások.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Most hétfőtől érvényesek azok az új szabályok, melyekről az operatív törzs és kormány határozott korábban a járvány miatt. A szigorítások közé tartozik egyrészt a maszkhasználat kiterjesztése: ezeket mostantól az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett 

a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is fel kell venni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos korábbi közlése szerint hétfőtől a sál vagy kendő már nem elegendő az arc eltakarásához, csak textil- vagy orvosi maszkot lehet hordani.

Az új rendelkezések közé tartozik, hogy szeptember 21-től a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva. (500 fő feletti zenés, táncos rendezvény továbbra sem tartható.)

A maszkviselés szigorításával más változások is jönnek: a boltokat ellenőrizni fogják, és ahol az eladók nem tesznek eleget, hogy a vevők eltakarják az arcukat, a kereskedelmi hatóság – az első, még puszta figyelmeztetés után – bírságolhat is. A harmadik esetnél pedig bezárhatják az üzletet. Ez három naptól 1 évig terjedő időt jelent.

A tömegközlekedésben maszk nélkül utazókat szintén büntethetik, illetve leszállíthatják a járműről. Új intézkedés az is, hogy az utasoknak a várótermekben is el kell takarniuk az arcukat maszkkal.

A koronavirus.gov.hu szerint a járvány második hulláma zajlik Európában és Magyarországon is, a vírus már közösségben terjed.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint

Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint