szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A mai nappal 675-re nőtt a koronavírus-járvány miatt elhunytak száma, újra tájékoztattak Müller Cecíliáék.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Hosszú szünet után újra tájékoztatót tart a koronavírus-járvány miatt felállított operatív törzs. Müller Cecília országos tiszti főorvost és társait júniusban láthattuk utoljára a képernyőn. Aznap éppen 1 új fertőzöttről érkezett hír – a mai adat 809. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa szombaton az M1-nek azt mondta, a jövő év elején kerülhet a gyógyszertárakba a megfelelő vakcina.

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett arra, hogy az első hullám végén is tudták, nem ért véget a járvány. Valóban elkezdett növekedni a fertőzésszám, jelenleg – már 5 napja – ezer körüli az új napi fertőzések száma. A második hullám szerinte a járványok természetes velejárója. Ahogy az is, hogy a második etap különbözzön az elsőtől. Mint mondta, más stratégiára van szükség most, amikor jellemzően a fiatalok érintettek, a 20–29 éves korosztály tagjai fertőzödnek inkább. Náluk jellemzően enyhe tüneteket követően néhány nap alatt lezajlik a betegség, de tovább tudják adni azt a magas kockázati csoportoknak, ezért nekik is vigyázniuk kell magukra és a körülöttük élőkre. Mindenesetre továbbra is az idősek és a krónikus megbetegedésben szenvedők a legveszélyeztetettebbek.

Több mint 800 új fertőzött, hat halott

809 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 16 920 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt hat krónikus beteg, amivel az elhunytak száma 675 főre emelkedett, 4382-en pedig már meggyógyultak.A védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket úgy, hogy biztonságban legyünk – mondta Müller Cecília. A mai napon 16 920 fő az igazolt fertőzöttek száma, az aktív fertőzötteké 11 863. Müller Cecília részvétét fejezte ki a hat, ma elhunyt beteg családja felé. Az áldozatok közül a legfiatalabb 55, a legidősebb 81 éves volt. A fertőzöttek átlagéletkora jelenleg összességében 41 év, az utolsó tíz napra vetítve viszont csak 35 év.

Maszk, kézmosás!

Hétfőtől az eddiginél sokkal több helyen kell maszkot viselni, nemcsak a tömegközlekedési járműveken és az üzletekben, hanem például színházakban, mozikban, plázákban is. Mostantól sálat, kendőt nem, csak szabályos maszkot szabad viselni, az orrot és a szájat is eltakarva. Ha szükséges, a maszk hiányát szankcionálni is fogják.

Müller Cecília azt kéri, hogy kerüljük a zsúfolt helyeket, és hogy a kézmosásra továbbra is figyeljünk. Akinek bármilyen felsőlégúti tünete van, az ne menjen közösségbe – mondta. Fontos az influenzaoltás, mert a koronavírus és az influenza kockázati csoportja azonos, és a tünetek is hasonlóak lehetnek. Ha vszont tudjuk, hogy valaki oltásban részesült, kevésbé valószínű, hogy influenzás. Október második felétől állnak rendelkezésre az oltások, térítésmentesen a háziorvosoknál lehet kérni.

Több mnt 326 ezer új koronavírus-fertőzött világszerte

Már 30 397 759 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 950 493, a gyógyultaké pedig 20 681 095 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.

Arra az újságírói kérdésre, hogy van-e elegendő létszámú személyzet a lélegeztetéshez, Müller Cecília annyit mondott, hogy ha majd nem lesz, akkor lehet kölcsönözni. Szerinte most nem kell mindenáron otthon maradni, kevesebb szabályt, de szigorúan kell betartani. A szabályok ellen vétőket nem fogják azonnal megbüntetni, de az ellenőrzésben a rendőrség is besegít. A kórházakban, idősotthonokban bevezetett látogatási tilalom betartását viszont nem a rendőrök ellenőrzik, ez az intézményvezetők felelőssége.

Magyarország az európai tesztelési rangsor legvégén van

Meglehetősen logikátlannak tűnik az, hogy melyik közoktatási intézményben rendelnek el távoktatást vagy küldenek haza osztályokat koronavírus-fertőzés miatt a hatóságok. Ennél is nagyobbnak tűnik a fejetlenség az állami vírusteszteknél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely: A védekezés eredményessége és tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá

Gulyás Gergely: A védekezés eredményessége és tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá

A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok

A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok

Bodrogi Gyula: Római katolikusan játszani? Én ezt még tréfának is egy kicsit ízléstelennek tartom

Bodrogi Gyula: Római katolikusan játszani? Én ezt még tréfának is egy kicsit ízléstelennek tartom