szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legnagyobb magyar újságírószervezet figyelmét sem kerülte el a külügyminisztérium adatgyűjtése. A MÚOSZ elnökét a rendszerváltás előtti időkre emlékezteti a tárca gyakorlata.

Adatgyűjtést végzett magyar újságírók külföldi utazásairól a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a nagykövetségek bevonásával. A szakmai utak listázása miatt írt levelet Szijjártónak a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke, Hargitai Miklós – írja a Media1.

Hány személyről, milyen természetű és mennyiségű adatot gyűjtött be és kezelt a minisztérium, milyen törvényes okból, mennyiben tartja összeegyeztethetőnek ezt a magyar és az uniós médiaszabályozással, illetve a GDPR-előírásokkal

– szegezte Szijjártónak a kérdéseket a MÚOSZ-elnök. Hargitai emlékeztetett: személyes adat kizárólag egyértelműen meghatározott, jogszerű célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető.

A levél szerint a külügyi tárca listázása párhuzamba állítható a rendszerváltás előtti kormányszervek hasonló gyakorlatával, de emellett azt a látszatot is kelti, mintha a magyar kormány gyanakvással tekintene mind az uniós országokra, mind pedig az oda utazó magyar sajtómunkásokra.

A KKM korábban külföldi beavatkozások kivédését, valamint Soros Györgyöt emlegetve érvelt az adatgyűjtés jogszerűsége mellett a Telex megkeresésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot