szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Továbbra is főleg fiatalok kapják el a koronavírust, készül a magyar egészségügy az esti európai Szuperkupa-döntőre is.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Csütörtökön is online sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs.

Lakatos Tibor ezredes a Puskás Arénában tartott európai Szuperkupa-meccsel kapcsolatos információk ismertetésével kezdte a tájékoztatást, ebből az alábbi dolgok derültek ki:

  • A külföldi szurkolóknak öt napon belül készült két negatív PCR-tesztet kell bemutatni a határátlépéskor, vagy a rendezvény előtti három napban készült egy negatívat, de utóbbi esetben 72 órán belül el kell hagyni Magyarországot.
  • Letesztelték a Sevilla és a Bayern München teljes személyzetét is, itteni tartózkodásuk során buborékban vannak, nem érintkezhetnek senkivel.
  • A magyar rendőrség kapcsolattartóit is letesztelték.
  • A jegyek értékesítésnél figyeltek arra, hogy csak olyanok ülhessenek egymás mellé, akik egy közösséget alkotnak.
  • A nézőknek a beléptetéstől kötelező maszkot viselniük.
  • Nagy létszámú mentőkapacitás, egészségügyi sátor is rendelkezésre áll a stadionnál.
  • A Németországból és Spanyolországból érkező szurkolókat is együtt tartja a rendőrség: a spanyolok charterjárattal érkeznek, a németek számára pedig külön parkolót jelöltek ki.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az aktuális számok ismertetése után elmondta: a PCR-tesztek 19 500 forintos hatósági árát szűkre szabottan állapították meg, a teszteken nem lehet nyerészkedni. Hangsúlyozta, hogy akiknek járványügyi szempontból indokolt a tesztelése, ingyen elvégzik nála.

Müller szerint az sem egyértelmű, hogy a pozitív teszttel rendelkező emberek tovább fertőznek. Ezért, ha valakit, aki igazoltan fertőzött, tíz napnál hamarabb hazaengednek a kórházból, már csak a maradékot kell házi karanténban töltenie. Tíz nap után nincs szükség új tesztre, gyógyultnak számítanak.

A sajtó kérdéseire adott válaszokból kiderült: a javasolt influenza elleni védőoltások szükségességéről az orvosok döntenek, és még akkor is hasznos lehet, ha egy már aktív koronavírus-fertőzöttnek adják be.

Müller tájékoztatása szerint az új fertőzöttek 14 százaléka 10-14 éves, és hasonló számban jelennek meg a 30-40 évesek is.

Egyes óvodákban betiltották a fogmosást, ezzel kapcsolatban Müller azt kérte, engedjék el a tiltást, és inkább egymástól kicsit távolabb mossák a fogukat a gyerekek még akkor is, ha így egy kicsit tovább tart majd a procedúra.

Arra a kérdésre, hogyan különböztethető meg egy gyereknél a koronavírus-fertőzés egy sima őszi betegségtől, a tiszti főorvos azt mondta: ha nem tudja valaki magától eldönteni, kérjen orvosi segítséget.

A magyar szórakozóhelyek este 11 órás bezárásáról azt mondta Müller Cecília: a lényeg az, hogy minél kevesebbet töltsünk el olyan helyeken, ahol megvan a vírus átadásának lehetősége. A vírus a nap 24 órájában fertőz, de fontos, hogy csökkentsük a fertőzés lehetőségének időtartamát.

A rendőrségnek küldött kérdésekre adott válaszokból kiderült: a kötelező maszkviselés kiterjesztése óta kevesebb bejelentés érkezett hozzájuk ezzel kapcsolatban, de a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a szabályok betartását, nem razziaszerűen.

Az is elhangzott, ha valaki túljutott az elmúlt hat hónapban koronavírus-fertőzésen, az egy erről szóló igazolás birtokában be tud utazni Magyarországra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Új koronavírusos funkciót kap a Google Térkép

A Google a világ 220 országában, így Magyarországon is elérhetővé teszi azt az új funkciót, ami megmutatja, hétnapos átlagban milyen arányban emelkedett egy országban a koronavírus-fertőzöttek száma.

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Ha szereti az informatikát, jelentkezzen: indul az ország legnagyobb IT versenye

Ha szereti az informatikát, jelentkezzen: indul az ország legnagyobb IT versenye

Lázár János: Ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának

Lázár János: Ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának