szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok fiatal fertőződött meg, akik gyorsan átadják a vírust a veszélyeztetett csoportba tartozó időseknek.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Hamarosan, október elején megugorhat a koronavírus-fertőzöttek körében a halálozások száma – erre számít az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Népszava szerint. A tárcának a laphoz eljutott előrejelzéséből kiderül: erre abból lehet következtetni, hogy az elmúlt hetekben jellemzően a fiatalok körében terjedt a fertőzés.

A cikk szerint az ITM elemzői arra figyelmeztettek, hogy

Magyarországon is hasonló folyamat zajlik majd le, mint Floridában, Dél-Franciaországban vagy Spanyolországban, ahol a sok érintettel, de kevés megbetegedéssel terjedő fertőzés a fiataloktól gyorsan elért az idősebb korosztályokig, és ezzel az áldozatok száma is rövid idő alatt megugrott.

Ezeken a területeken négy-öt héttel azután emelkedett meg a halálozások száma, hogy a fertőzésszám növekedni kezdett.

Az elemzés egyik ábrájáról a Népszava szerint az is kiderült, hogy tavasszal, amikor arról zajlott a vita, hogy a járvány ellenére meg lehet-e tartani az érettségi vizsgákat, alacsonyabb volt a fertőzés fiatalok közötti terjedésének kockázata, mint most, az őszi iskolakezdéskor. Tavasszal a fertőzöttek között a gyerekek és a fiatalok aránya alig néhány százaléka volt, míg most ez 35-40 százalék.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben arról beszélt, hogy a szakemberek véleménye alapján 200 ezer fertőzöttre kell számítani, 16 ezer kórházi ágyra lesz szükség és 800 lélegeztetőgépre, de ő a duplájával számol, tehát 400 ezer fertőzöttel.

200 ezer fertőzött? A mostani 15 ezerrel is alig bír lépést tartani az egészségügyi rendszer

Noha egyes, a miniszterelnök által is említett becslések szerint akár egyidejűleg 200 ezer koronavírus-fertőzöttel is számolhatunk, az már most minden ponton látszik, hogy az egészségügyi kapacitás mennyire véges. A hozzánk eljutott történetek alapján a járványügy helyenként elég nagy csúszásban van, a tesztek késnek, és arról sincs szó már régen, hogy rendőrök az összes karanténost ellenőrizgetik. Müller Cecília pár napja enyhített a rendszerre nehezedő nyomáson. Megnéztük, mit hoz az új eljárásrend.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Itthon

Ellentmondanak a magyar hatóságoknak az EU járványügyi szakértői

Hét ország van, ahol fokozott aggodalmat vált ki a járvány alakulása, az egyik közülük Magyarország – olvasható az Európai Unió járványügyi szervezetének jelentésében. Főleg azért lehet nagy a baj, mert szerintük nem a fiatalok, hanem az idősebbek fertőződnek meg itt is.

3 millió forintért kínálják ezt a szemrevaló 33 éves Zsigulit

3 millió forintért kínálják ezt a szemrevaló 33 éves Zsigulit

Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Mácsai Pál is támogatta az SZFE-t az ITM előtt

Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Mácsai Pál is támogatta az SZFE-t az ITM előtt

Liam Neeson akciófilmjét nem túl sokan nézték meg, de így is listavezető lett

Liam Neeson akciófilmjét nem túl sokan nézték meg, de így is listavezető lett