szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz éven belül nem épülhet új híd Budapesten - mondta el az Indexnek a főpolgármester.

Az önkormányzatoknak nem dolga egyetemeket fenntartani, de vannak olyan helyzetek, amikor az önkormányzat a helyi közösség érdekében olyan feladatokat is elláthat, amelyeket a törvények nem írnak elő. Ezzel indokolta az Indexnek Karácsony Gergely főpolgármester, hogy segítséget nyújthat a főváros a Színművészeti Egyetem épületét elfoglaló diákoknak. Az interjúban azt azért világossá tette, hogy az infrastruktúra biztosításán túl más segítséget is nyújtanak – az infrastruktúra pedig a Merlin Színház felújítandó épülete lehet, amely része a kialakítandó Városháza parknak.

A park megnyitása Karácsony egyik első ígérete volt megválasztásakor, most a portálnak azt mondta, egyelőre a tervezés fázisában járnak.

Az Index kérdezte a főpolgármestert a nagykörúti biciklisávról is. Karácsony szerint az lenne az ideális, ha egy sávon haladnának a gépjárművek és a másik megmaradna a kerékpároknak, ám „egy sokszínű közösség megválasztott vezetőjeként ennek a sokszínű közösségnek a véleményét kell tiszteletben tartani” - vagyis egyelőre erről is társadalmi vitát indít.

Ami a Nagykörút déli szakaszán kialakított hibrid megoldást illeti – egyes szakaszokon a járdára terelik a kerékpárforgalmat -, Karácsony szerint „végiggondolt kompromisszum”, amelyhez 50 ezer ember véleményét kérték ki.

A koronavírus miatt a főváros nagyjából 150 milliárdot veszített, aminek a kigazdálkodására nincs meg a forrás: ebből a védekezés pluszköltsége 5 milliárd, a BKK-jegybevételeknél 20-25 milliárd a mínusz, a gazdasági visszaesés pedig körülbelül 100 milliárd forint kiesést jelent az iparűzési adóban – mondta el a főpolgármester, hozzátéve, az iparűzési adó adja a város bevételeinek mintegy 70 százalékát. Ehhez jön még a fővárost sújtó kormányzati megszorítás, amely még egy olyan 30-35 milliárd forintot tesz ki.

Mindez azért érdekes, mivel Orbán Viktor nemrég arról beszélt, hogy a Budapestet érintő gazdasági károkat a főváros kasszájában levő 100 milliárdnyi szabad forrásból lehet fedezni - később Karácsony ezt a 150 milliárdos mínusszal válaszolta meg.

A kormányzati elvonásokkal magyarázta az is, hogy tíz évig nem fog új híd épülni Budapesten, annál is inkább, mivel ennél fontosabb lenne, hogy a Lánchíd után a szintén rossz állapotban levő Petőfi- és Árpád-hidat újítsák fel. Úgy látja, 2023-ra elkészülhet a Lánchíd, és egy évvel később a Biodóm is.

(Index)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Egy kis webkonf etikett: így viselkedjünk, ha a kollégákkal videózunk!

Egy kis webkonf etikett: így viselkedjünk, ha a kollégákkal videózunk!