szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Momentum Mozgalom elnökét hivatalos személy elleni erőszakkal vádolja az ügyészség. Fekete Győr szerint politikai okokból akarják bilincsben látni, de hisz abban, hogy felmentik.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt kedden öt ügyben, 6 személy – köztük Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz momentumos politikusok – ellen nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon - írja közleményében az ügyészség.

A vádirat szerint a 2018 decemberi Kossuth téri tüntetéseken részt vevők a Parlament épületét védő rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve a többi tüntetőt és a rendőröket lökdösték, hogy a sorfalat áttörjék, és ezzel akadályozták a rendőröket a feladataik ellátásában.

Az ügyészség a vádiratainak többségében azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki.

Azt is hozzátették a közleményben, hogy egy vádlottnál – akit csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt korábban a bíróság próbára bocsátott – az egyszerűsített eljárásra az ügyészség nem látott lehetőséget, így nála végrehajtandó szabadságvesztést indítványoztak.

"Minden egyes tettemért vállalom a felelősséget" - mondta Fekete-Győr, a Momentum elnöke a vádemelést követő sajtótájékoztatóján. A politikus szerint nevetséges és szánalmas az “Orbán-ügyészség vádja”, ami legfeljebb Fehéroroszországban vagy a putyini Oroszországban nem számítana abszurdnak “De egy európai uniós tagállamban igen”.

"Egy játékboltban is kapható lila füstszóró eszközt ejtettem két rendőrsorfal közé" - mondta a vád alapjául szolgáló eseményekről Fekete-Győr, aki azzal indokolta a tettét, hogy előtte a rendőrök “figyelmeztetés nélkül fújtak könnygázt sok ezer ártatlan fiatal és idős ember arcába” a 2018-as rabszolgatörvény-ellenes tüntetésen. Ő ezzel akarta felhívni a figyelmüket a jogsértésre, amiért vállalni fogja a felelősséget. Azt mondta, nem állt szándékában ártani a rendőröknek, és ezt a rendőri vallomások is igazolták. Azt is mondta, hogy a tüntetésen sok más munkavállaló mellett a rendőrökért is kiálltak.

Szerinte azért indult ellene büntetőeljárás, és azért emeltek ellene vádat, mert pártja, a 2018-ban 2-3 százalékos Momentum Mozgalom jelenleg már “Magyarország egyik legerősebb és legnépszerűbb politikai közössége”, ami azért dolgozik, hogy “Magyarország szabad európai modern ország legyen”, az Orbán-rezsim pedig fél az új politikai generációtól és a fiatalságtól, ezért akarják őt is bilincsben látni.

“Én állok majd vádlottak padjára azért, mert ki mertem állni a magyarok érdekeiért. Nem Szijjártó Péter, aki egy korrupt oligarcha jachtján töltötte a nyarat napi 7 millió forintért. Nem Tiborcz István, aki az adófizetők pénzét ellopva lett milliárdos. És nem Polt Péter, aki sunyi hallgatásával, a markát tartva, a bűnözőket védve ezt lehetővé tette”

- idézték szavait a párt által kiadott közleményben, nem teljesen pontosan. A sajtótájékoztatón ugyanis Fekete-Győr nem csak bővebben taglalta az ismert fideszes vagy kormányhoz köthető szereplők tetteit, de Szijjártó esetében napi hét helyett napi kilenc millió forintot említett, Tiborcz esetében pedig többek között arról beszélt, hogy az “Orbán-klán oszlopos tagjaként” magyar és uniós források ellopásával körülbelül a 30. leggazdagabb magyarrá vált.

A politikus kijelentette, hisz abban ,hogy ártatlannak fogják találni, hiszen a magyar bíróságok és bírák a jogállam utolsó bástyái, és megígérte, küzdeni fog azért, hogy “európai szabad és modern polgári demokráciában éljünk, akkor is ha ezt Orbán Viktor meg Polt Péter nem szeretné”. A sajtótájékoztató első fele a Facebookon is elérhető:

Fekete-Győr a Kossuth téren történtekről tavaly januárban is azt mondta, hogy egy veszélytelen, játékboltban kapható füstképzőt dobott el, miután a rendőrök felszólítás nélkül lőtték a könnygázt fiatalok és idősek arcába.

A nyomozó ügyészség hasonló ügyekben eddig kilenc személy ellen emelt vádat, amelyekben a bíróság – hat esetben jogerős – ítéletet is hozott.

A bíróság öt esetben 1 év vagy az alatti próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a vádlottakat – az ítéletek közül kettő lett másodfokon jogerős –, míg egy vádlottat 1 év 8 hónap börtön fokozatú, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázoltak egy nőt a zebrán Dabason

Halálra gázoltak egy nőt a zebrán Dabason

Amerika 48 államában rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma

Amerika 48 államában rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon