szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hallgatók nem ismerik el a kuratórium által kinevezett Szarka Gábort.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány 2020. október 1-től Szarka Gábort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campus-főigazgatóját nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjává. Elődje, Vonderviszt Lajos a kuratórium kezdeményezésére távozik. Az új kancellár szerdán megpróbált bejutni az egyetemre, de a diákok ezt megakadályozták.

A hallgatók később egy közleményt is kiadtak, amelyben azt írták, Szarka Gábor nem a főbejáraton, hanem hátulról, a parkolón keresztül akart bejutni.

Az új kancellárt egy nagyjából tízfős rögtönzött fogadóbizottság fogadta, akik felkérték, hogy távozzon, és tájékoztatták arról, hogy nem ismerik el a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát, így annak döntéseit sem, és Szarka Gábort nem tekintik az egyetem polgárának.

A közleményben azt írták, Szarka Gábor a nagyjából tízperces beszélgetés során arra hivatkozott, hogy a hallgatókkal szeretne tárgyalni, később azonban már azt állította a hallgatók szerint, hogy az elfoglalt egyetem épületébe pusztán azért próbált meg a hátsó kapun belépni, hogy az átadás-átvétel körülményeit rendezze Vonderviszt Lajos korábbi kancellárral.

A közleményben hangsúlyozták, hogy mivel a hallgatóság a kinevezés híréről nem sokkal korábban, a sajtóból értesült, még nem adódott lehetőségük felmérni az új helyzetet és megvitatni, egyáltalán tárgyalópartnernek tekintik-e őt, továbbra is a minisztérium megkeresését várják, kizárólag az ő delegáltjukkal hajlandóak tárgyalni.

A közlemény szerint a hallgatók mindaddig fenntartják a blokádot az egyetemnél, amíg az Innovációs- és Technológiai Minisztérium nem garantálja az SZFE autonómiáját. Szintén hangsúlyozták, hogy amíg ez nem történik meg, addig nem engedik be az épületbe a kuratórium által hivatalba helyezett személyeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szentgyörgyi Rita Kult

Kovalik Balázs: Az SZFE-hallgatók akciója elvezethet a jelenlegi hatalom bukásához

Az utóbbi években visszavett a közéleti megnyilatkozásokból, mert megunta a politikai sakkjátszmák, a hatalmi intrikák önismétlő paneljeit. A Free SZFE mozgalom kellős közepén, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia új tagjaként Kovalik Balázs rendező most arról beszélt, hogy milyen nagyra értékeli a hallgatók megmozdulásait, és mennyire elkeseríti, hogy a hatalom agresszióval igyekszik mindent a saját képére alakítani, miközben a sokszínűség védelmezőjének állítja be magát.

Hamvay Péter Itthon

Holnaptól sztrájkba lépnek az SZFE dolgozói

Október elsején és másodikán sztrájkolnak az SZFE dolgozói, ezzel tiltakoznak az egyetemi autonómia megszüntetése ellen. Több szakszervezet és intézmény is jelezte, hogy szolidaritási sztrájkot tartanak.

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

FT: Újra padlót foghatnak az EU gazdaságai, W-alakú kilábalás jöhet

FT: Újra padlót foghatnak az EU gazdaságai, W-alakú kilábalás jöhet

Az én hetem: Lackfi János hőse nem akar úgy járni, mint Borsodban az ellenzék

Az én hetem: Lackfi János hőse nem akar úgy járni, mint Borsodban az ellenzék