szerző:
Dezső András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Négy év fogházra ítélték első fokon M. Richárdot, aki 2017 tavaszán a Mercedesével összeütközött egy Citroennel, a balesetben ketten meghaltak. Ezenkívül örökre eltiltották az autóvezetéstől. A Citroen sofőrjét is 1 év 10 hónap fogházra ítélték, de az ő büntetését 3 évre felfüggesztették. Az ügyészség és M. Richárd is fellebbezne, így az ítélet nem jogerős. M. Richárd bűnügyi felügyeletét szerdán megszüntették és noha az ügyészség kezdeményezte az előzetes letartóztatását, a bíró ezt nem látta indokoltnak.

M. Richárd 2017 május 15-én egy Mercedesszel ment a Dózsa György úton, amikor a Kassák Lajos utca kereszteződésében egy balra kanyarodó Citroenbe csapódott. A balesetben egy 23 éves és egy 27 éves férfi meghalt, többen súlyosan megsérültek.
A Citroen a vád szerint kanyarodás közben levágta a kanyar szabályos ívét azért, hogy mielőbb be tudja fejezni a manővert, és így ne akadályozza a szembejövőket. A nagy sebességgel közeledő M. Richárdot azonban nem vette észre, ezért aztán a Mercedes nagy erővel nekiment a kanyarodó Citroennek. Az ügyészség szerint M. a balesetkor 130-cal is száguldott, de a férfi ezt tagadta, mondván, hogy 100-nál nem ment többel - igaz, már a 100 km/h is szabálytalan. A vád álláspontja az volt, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha a Citroen vezetője nem vágja le a kanyart vagy M. Richárd nem száguld ekkora sebességgel, tehát mindketten megsértették a közlekedési szabályokat. A baleset idején egyébként M. Richárd nem is vezethetett volna, mert jóval korábban bevonták a jogosítványát.
A 2017-ben történt balesetben részt vevő mindkét autó sofőrje ellen vádat emelt az ügyészség. A szabálytalanul kanyarodó Citroen sofőrjére az ügyészség két év fegyházat kért felfüggesztve, M. Richárdra pedig, aki jogosítvány nélkül, nagy sebességgel ütközött a másik autóval, hét év letöltendőt kértek. M. Richárd letartóztatását ugyanakkor 2019 februárjában arra hivatkozva szüntették meg, hogy a férfi súlyos szívbeteg, műteni kell. Igaz, miután kijött az előzetesből, egy konditeremben fotózták le.
Korábban a tárgyaláson levetítettek egy videót, amin az látszott, hogy M. Richárd saját magát vette videóval a baleset előtti másodpercekben.
M. Richárd azután vált a magyar alvilág ismert alakjává, hogy a kétezres évek elején annak a Radnai Lászlónak az oldalán bukkant fel, aki a kilencvenes évek - szervezett bűnözői köröket érintő - gyilkossági ügyek koronatanújaként vált ismertté. 2017-ben a 444 írt egy hosszabb cikket arról, hogy M. Richárdot “Gyurma” fedőnéven tartotta nyilván a Nemzeti Védelmi Szolgálat egy korrupt rendőrök elleni titkosszolgálati műveletben.
M. Richárdról 2019 tavaszán az Echo Tv forgatott egy adást, ahol egyebek mellett arról beszélt, hogy „az emberek szeretnek utálkozni”, és ő erre “egy maximálisan megfelelő alany” a múltjával, a jelenével, a külsejével, a viselkedésével”, pedig szerinte benne “semmilyen provokatív dolog nincs.” Ebben a műsorban azt mondta magáról, hogy ő testépítő, küzdősporttól, kutyái vannak, szeret a barátaival találkozni és hobbija, hogy olajfestményeket készít.
M. Richárdot garázdasággal és könnyű testi sértéssel is vádolják egy másik ügyben, miután még 2015-ben egy társával együtt egy közlekedési vita miatt megvertek egy biciklist és azt mondták neki: „Az életed nem ér annyit, mint a fényezés ezen a kocsin.”

M. Richárd ügyében szerdán mondott ítéletet a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A férfit azzal vádolták, hogy 2017. május 15-én egy Mercedesszel ment a Dózsa György úton, amikor a Kassák Lajos utca kereszteződésében egy balra kanyarodó Citroenbe csapódott, az így okozott balesetben pedig egy 23 éves és egy 37 éves férfi meghalt, többen súlyosan megsérültek. De nemcsak M. Richárd került a vádlottak padjára, hanem a Citroen sofőrje, N. József is.

A Citroen a vád szerint kanyarodás közben levágta a kanyar szabályos ívét azért, hogy mielőbb be tudja fejezni a manővert, és így ne akadályozza a szembejövőket. A nagy sebességgel közeledő M. Richárdot azonban nem vette észre, ezért aztán a Mercedes nagy erővel nekiment a kanyarodó Citroennek. Az ügyészség szerint M. a balesetkor 130-cal is száguldott, de a férfi ezt tagadta, mondván, hogy 100-nál nem ment többel – igaz, már az is szabálytalan. A vád álláspontja az volt, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha a Citroen vezetője nem vágja le a kanyart vagy M. Richárd nem száguld ekkora sebességgel, tehát mindketten megsértették a közlekedési szabályokat.

©

Az ítélethirdetéskor elhangzott, hogy M. Richárd vizeletében kokain maradványait mutattak ki, de a vérében már nem, így ez a vezetését nem befolyásolta.

A bíróság szerint M. Richárd legalább háromszor akkora sebességgel haladt, mint amennyi a Dózsa György úton megengedett volt. Az ítélet indoklásában a bíró azt mondta, hogy a Citroen sofőrje is olyan szabályokat szegett meg, amelyek megszegése nélkül elkerülhető lett volna az ütközés. Ha például szabályosan kanyarodott volna balra, akkor a nagy sebességgel érkező Mercedes már elhaladt volna az érintett szakaszon. Ugyanakkor a bíróság azt is kimondta, hogy akkor is megelőzhető lett volna a baleset, ha nem ment volna annyira gyorsan M. Richárd.

A bíróság M. Richárd esetében súlyosbító körülménynek értékelte, hogy mobiltelefonált a vezetés közben, miként azt is, hogy büntetett előéletű és engedély nélkül vezetett a balesetkor. A bíróság most véglegesen eltiltotta a vezetéstől, ami annyit jelent, hogy tíz év után ezt felülbírálják, és akkor M. Richárd bizonyíthatja, hogy alkalmas a vezetésre.

Az ügyészség és a vádlottak is fellebbeztek

Az ügyészség M. Richárd esetében fellebbezni szeretne, mert súlyosabb büntetést szeretne kérni rá és nem fogház, hanem börtön fokozatot. Az ügyészség azt indítványozza, hogy M. Richárdot helyezzék előzetes letartóztatásba. A jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló M. Richárd azt kéri, hogy szüntessék meg vele szemben a bűnügyi felügyeletet.

M. Richárd védője fellebbezést jelentett be a "tényállás téves megállapítása", "szakértői kompetencia hiánya miatt", a szabadságvesztés büntetés enyhítése miatt, mert felfüggesztett büntetést szeretnének. A férfi védője szerint nem indokolt az előzetes letartóztatása, mert ügyfele együttműködött eddig is, minden tárgyaláson megjelent, nem vonta ki magát az eljárás alól, nem szökött meg.

A Citroen sofőrje, N. József is fellebbezést jelentett be, ő a felmentést kéri.

Ha az elsőfokú ítéletet nézzük és feltételezzük, hogy jó magaviselet miatt kedvezménnyel szabadulhatna, akkor M. Richárd csak néhány hónapot töltene fogházban.

Szerdán a bíróság úgy döntött: M. Richárd bűnügyi felügyeletét megszünteti, az előzetes letartóztatása pedig nem indokolt, így az ügyészi indítványt elutasította. A bíró úgy fogalmazott, hogy az előzetes letartóztatás "eltúlzott" lenne a férfi esetében.

A 2017-ben történt baleset nyomán a szabálytalanul kanyarodó Citroen sofőrjére az ügyészség az eljárás elején két év fegyházat kért felfüggesztve, M. Richárdra pedig, aki jogosítvány nélkül, nagy sebességgel ütközött a másik autóval, hét év letöltendőt. M. Richárd letartóztatását ugyanakkor 2019 februárjában arra hivatkozva szüntették meg, hogy a férfi súlyos szívbeteg, műteni kell. Igaz, miután kijött az előzetesből, egy konditeremben fotózták le.


Korábban a tárgyaláson levetítettek egy videót, amin az látszott, hogy M. Richárd saját magát vette videóval a baleset előtti másodpercekben. M. azt mondta, hogy a Mercedest a barátnőjének vette, aznap adta át volna a nőnek. (Egyébként M. barátnője is bekerült a bulvárhírekbe, miután az utcán megvert egy másik nőt, emiatt közmunkára ítélték.)

Az alvilág ismert alakja, a titkosszolgálat Gyurma néven jegyezte

M. Richárd azután vált a magyar alvilág ismert alakjává, hogy a kétezres évek elején annak a Radnai Lászlónak az oldalán bukkant fel, aki a kilencvenes évek –szervezett bűnözői köröket érintő – gyilkossági ügyek koronatanújaként vált ismertté. Abban az úgynevezett "kecskeméti maffiaperben" ítélték el még a kétezres évek közepén, amelyben Radnai az elsőrendű vádlott volt. Akkor azért ítélték el ezt a társaságot, mert a vád szerint bérgyilkossal akartak likvidálni egy másik ismert alvilági figurát. 2017-ben a 444 írt egy hosszabb cikket arról, hogy M. Richárdot “Gyurma” fedőnéven tartotta nyilván a Nemzeti Védelmi Szolgálat egy korrupt rendőrök elleni titkosszolgálati műveletben.

©

M. Richárdról 2019 tavaszán az Echo Tv forgatott egy adást, ahol egyebek mellett arról beszélt, hogy „az emberek szeretnek utálkozni”, és ő erre “egy maximálisan megfelelő alany” a múltjával, a jelenével, a külsejével, a viselkedésével”, pedig szerinte benne “semmilyen provokatív dolog nincs.” Ebben a műsorban azt mondta magáról, hogy ő testépítő, küzdősportol, kutyái vannak, szeret a barátaival találkozni és hobbija, hogy olajfestményeket készít. Azt ugyan elismerte, hogy régen voltak zűrös ügyei (feltehetően a kecskeméti maffiaperre utalt ezzel), de azt mondta, hogy a szabadulása után az élete 180 fokos fordulatot vett.

Kérdés, mit tekintünk ilyen fordulatnak, merthogy garázdasággal és könnyű testi sértéssel is vádolják egy másik ügyben, miután még 2015-ben egy társával együtt egy közlekedési vita miatt megvertek egy biciklist és azt mondták neki: „Az életed nem ér annyit, mint a fényezés ezen a kocsin.” A Dózsa György úti baleset miatt folyó perben a biciklistől M. Richárd egyébként bocsánatot kért, de a férfi nem fogadta ezt el. A biciklis affér miatt közúti veszélyeztetéssel is vádolták M. Richárdot, de ebben a vádpontban a szerdai ítélethirdetés során felmentették.

Az Echo Tv annak idején megkérdezte M-et, számít-e arra, hogy a baleset miatt börtönbe kell mennie, amire igennel felelt, mondván, szerinte „valamennyi időre” vissza kell majd mennie a börtönbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
436 millióért cserélik le a kórházak elavult áramfejlesztőit a járvány miatt

436 millióért cserélik le a kórházak elavult áramfejlesztőit a járvány miatt

Nem pezsgőzik a világ a járvány idején – ezt pedig a franciák is megérzik

Nem pezsgőzik a világ a járvány idején – ezt pedig a franciák is megérzik

Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket

Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket