szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ezredes Szarka Gábor már megtartotta az első eligazítást.

Egy külső helyszínen már eligazítást tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kancellárja, az ezredes Szarka Gábor, akit néhány napja az egyetem kuratóriumának elnöke, Vidnyánszky Attila nevezett ki a pozícióra, a két új rektorhelyettessel együtt.

Szarka Gábor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta: a helyzet nem egyszerű, de természetesen megkezdte a munkát, ahogyan a két rektorhelyettes is. Belépett az egyetem levelezési rendszerébe is, így kapcsolatot tud tartani a bent lévőkkel. Az épületbe viszont még mindig nem jutott be.

A munkát katonás módon kezdő kancellár beszélt arról is, hogy a helyzetet nem próbálják meg erőszakkal megoldani, külső helyszínről igyekeznek végezni a munkát, információhoz jutni, döntéseket hozni. “Célszerűbb lenne tárgyalni a bent lévőkkel, de erre kevés lehetőség van. Azért, amit tudunk, megteszünk”.

Szarka megemlítette, hogy nyolc követelést fogalmazott meg a sztrájkbizottság, ebből 6-ot a fenntartóval szemben, ezekkel munkáltatóként nem tudnak foglalkozni. Amivel igen, az a fizetésemelési igény, ezt meg is emelték, a kért 10 százalék helyett 15 százalékos bérfejlesztést határoztak meg januártól, a sztrájkbizottság azonban nem fogadta el feltételeiket.

Azt, hogy mi a konkrét, tényleges céljuk, azt ezek után nehezen tudom megfogalmazni”

– mondta a kancellár. A sztrájkbizottság ügyvivője, Csató Kata csütörtök este a hvg.hu-nak azt mondta, a modellváltásról szóló törvényben garantálták a 15 százalékos béremelést, így a kuratórium nem tett gesztust, ők viszont azon felül kértek 10 százalékost.

Szarka Gábor szerint van egy masszív többség, amely nyugalmat, békét szeretne, valamint azt, ha az egyetemen elindulna a normális élet, illetve azt gondolja, hogy előbb-utóbb a mérsékelt és a kompromisszumkészséggel párbeszédre nyitott munkavállalóknak, tanároknak hallatni kellene a hangjukat, hogy az agresszivitást és a blokádot félretéve, legyen kivel értelmesen tárgyalni.

Csató Kata ezzel kapcsolatban péntek délután azt mondta a hvg.hu-nak, hogy ők maguk is kompromisszumkészségre és tárgyalási hajlandóságra számítanak a másik fél részéről, de hiába várták, sem levélben sem egyéb formában nem kereste őket ezzel kapcsolatban a nap folyamán a kuratórium vagy az újonnan kinevezett kancellár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Róth Elza hvg360

Ami az SZFE-n történik, a szabadság iskolája

A Színház- és Filmművészeti Egyetem lázadói mellé nem álltak hivatalos grémiumok, mint mondjuk a Szegedi Tudományegyetem vezetése vagy a Magyar Rektori Konferencia, de ezek nem sokat számítanak most: ez a változás nem felülről jön és nem is felfelé tart, horizontálisan építkezik, közösségeket teremt. Vélemény.

A válságból való kilábalást segítő ötleteket támogatja a Google

A válságból való kilábalást segítő ötleteket támogatja a Google

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány, de maga sem tudja, mikor

Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány, de maga sem tudja, mikor