szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Ezredesi kinevezése óta folyamatosan lépked előre a ranglétrán Szarka Gábor, a Színház-és Filmművészeti Egyetem új kancellárja: miniszteri biztosi posztja után az állami ipari parkokért, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusáért felelt. Bár hivatalos életrajzán kívül szinte semmilyen információ nem lelhető fel róla, ha a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium egy lojális, jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező tisztségviselőt keresett a posztra, tökéletes választásnak tűnik. Legfeljebb újságírói képzettsége miatt vonhatják fel néhányan a szemöldöküket.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

 

Szarka Gábor 2013-ban
©
Az őrködő hallgatókat kikerülve, a parkolón keresztül szerette volna megközelíteni a Színház-és Filmművészeti Egyetem épületét kedden Szarka Gábor, az SZFE frissen kinevezett kancellárja. Pedig a végzettségeit nézve az ezredes valószínűleg tisztában lehetett azzal, hogy – egyébként sikertelen – akciójának nem lesz túl jó visszhangja. Interneten megtalálható hivatalos önéletrajza szerint Szarka nemcsak katona, hanem újságíró is: gépesített lövész főiskolai diplomája mellé 1996-ban felsőfokú szakmai újságíró képesítést is szerzett – igaz, az oklevelet kiadó Krúdy Gyula Újságíró Akadémiáról ma már semmilyen információ nem lelhető fel az interneten.

Életrajza szerint Szarka Gábor a katonai főiskola után biztonságpolitikai és jogi diplomát is szerzett, pályája igazán akkor kezdett el meredeken felívelni, amikor 2010-ben ezredessé léptették elő. Ekkor a politikába is belekóstolt: Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, majd miniszteri biztosa lett.

Egy 2012-es interjúból, melyet a közszolgálati csatornán adott, az is kiderült, hogy

miniszteri biztosként az új honvédségi életpályamodell és tisztképzés kidolgozása volt a feladata.

Hende Csaba az adott évben induló középiskolai honvédelmi program bevezetését is rábízta, ennek sikeressége már mindenképpen kérdéses.

Szarka később sem távolodott el teljesen a politikától, 2013-tól katonai attaséként képviselte a kormányt Párizsban, majd az állami Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF) stratégiai igazgatója lett. Az állami ipari parkokat összefogó kormányzati kezdeményezésről – és annak értelmetlenségéről – ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Miért tol bele az állam tízmilliárdokat az ipari parkokba?

Egy pátyi beruházással indult, de akár 30-35 övezetre is kiterjedhet az állami ipari parkok hálózata. Nem világos, megéri-e ez, mert ebben a műfajban kevés a sikersztori.

A háromgyermekes, angolul és franciául is kiválóan beszélő ezredes itt nem állt meg, a kancellári székbe a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezik, ahol mindössze egy éve töltötte be az egyetemi campusért felelős főigazgatói posztot. Az NKE egyik videójából kiderült, hogy Szarka az intézmény sportlétesítményeire különösen büszke volt, a „sportos egyetemet” a „sportos közszolgálat” alapjának tartja.

Az ezredes a fellelhető információk szerint tavaly részt vett a Budapest Forum for Christian Communicators (Keresztény kommunikációs szakemberek budapesti fóruma) konferenciáján is, amelynek nyitónapján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet.

Végzettsége ellenére az még mindig kérdés, hogy pályája hogyan fogja abban segíteni, hogy átvegye a Színház- és Filmművészeti Egyetem gazdasági irányítását. A Palkovics László akkori felsőoktatási államtitkár által 2015-ben bevezetett rendszernek ugyanis éppen ez a lényege: a menedzserszemléletet erősítik a felsőoktatásban, kinevezése mellett szól valószínűleg, hogy az elmúlt években és pozíciójának köszönhetően jó kapcsolatai vannak a kormánnyal.

A Színművészetire a kormány 2015-ben először Papp Csillát, a Vidnyánszky-féle Magyar Teátrumi Társaság titkárának feleségét jelölte, de az ő személye heves ellenállásba ütközött. Így kapta meg a pozíciót a most leváltott Vonderviszt Lajos, akinek sem színházi, sem politikai kötődése nem volt. A 444.hu információi szerint ennek ellenére az elmúlt öt évben partneri viszonyt alakított ki az intézmény vezetőivel, és a munkaköri kötelességein túl is érdeklődött az oktatás iránt, rendszeresen látogatta például a vizsgaelőadásokat, és közvetített az egyetem és a minisztérium között. A kormány is elégedett lehetett vele, megbízatását ugyanis 2017-ben újabb három évre meghosszabbították.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Vidnyánszky vezette kuratórium mindenképpen váltást akart, információink szerint ugyanis Vonderviszt Lajossal kedd reggel a közölte a kuratórium elnöke, hogy távozik (felajánlva a közös megegyezést), egyben bemutatta neki az utódját. Úgy tudjuk, hogy kedd este Vonderviszt és Szarka az egyetem közelében tárgyaltak egymással.

©

Az SZFE mindenesetre – az új kancellárhoz passzoló hasonlattal – továbbra sem teszi le a fegyvert: a hallgatók kétnapos sztrájkba kezdenek, szerda este pedig virrasztás lesz az Egyetem téren, a Vas utcában pedig őrséggel búcsúzik az egyetem leköszönt vezetése.

Annak, aki közelebbi információt szeretne megtudni az SZFE új kancellárjáról, nincs könnyű dolga. Szarka Gábor nemcsak a Színművészeti diákjai előtt akart észrevétlen maradni (legalábbis a diákok interpretációja ez), hanem eddig a nyilvánosság előtt sem szólalt meg a Színművészetin történtekről. Hivatalosan csütörtöktől kancellár, addig nem nyilatkozik. Kerestük Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnököt, hogy miért őt találták alkalmasnak a posztra, de egyelőre nem kaptunk választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most az amerikaiak értek el azeri-örmény tűzszünetet Karabahban

Most az amerikaiak értek el azeri-örmény tűzszünetet Karabahban

Reklámban nevette ki a kormány sportmániáját a Paramount

Reklámban nevette ki a kormány sportmániáját a Paramount

Nőhet a bolti bírság a maszkviselési szabálysértés miatt

Nőhet a bolti bírság a maszkviselési szabálysértés miatt