szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakértő szerint a tavaly szeptember óta működő rendszer elbizonytalanította a szülőket.

Az október 16-ai adatok szerint összesen 5214 tanuló rendelkezett egyéni munkarenddel a 2020/2021-es tanévben, míg a 2019/2020-as tanévben 9545 gyermek tanult magántanulói státuszban vagy egyéni munkarendben. Ez 45,4 százalékos csökkenés egy év alatt – derül ki a Népszava cikkéből. A portál az Oktatási Hivatal (OH) adatai alapján készítette írását. A lap azt írja: a korábbi évekre vonatkozó adatokból jól látszik, hogy a magántanulók száma egyre nőtt, ami arra utalhat, hogy

sokan így próbálták kimenekíteni gyermeküket a köznevelésből.

Az egyéni munkarend bevezetéséről szóló törvény 2019. szeptember 1-jén lépett hatályba. A rendelkezés következménye, hogy attól kezdve csak az Oktatási Hivatal (OH) dönthet a kérelmekről, míg korábban a magántanulói jogviszonyt az iskolaigazgató engedélyezhette. Emellett nincs már lehetőség arra sem, hogy egyéni munkarend keretében az OH csak bizonyos tanórák alól adjon felmentést, továbbá a kérelmeket csak az adott tanév első napját megelőző június 15-ig lehet benyújtani, év közben már nem, illetve csak rendkívüli esetekben.

Újabb iskoláknak menne neki az Orbán-kormány

Ijesztően hangzik az alternatív iskolákra nézve a köznevelési törvény módosításához benyújtott újabb passzus, de szakértők szerint a jogszabály annyira zavarosra sikeredett, hogy még nincs minden veszve. A változtatások okait sem értik: eddig is kaphattak osztályzatot a diákok, eddig is a NAT-hoz igazodtak a tanterveik, és biztosított volt az átjárhatóság.

Gyarmathy Éva klinikai szakpszichológus, a Magyar Diszlexia Központ alapítója szerint a törvénymódosítás sok szülőt elbizonytalanított. “Ez félelmet váltott ki. Így sok szülő, akik egyébként kérték volna, nem mertek nekimenni a kérvénynek. Én magam is javasoltam egy gyermek esetében, hogy tanulócsoportban folytassa a tanulmányait, de a szülő nem merte vállalni, hogy a „bizonytalanba” vigye a gyereket. Persze ezzel a biztos rosszba vitte, ami hónapokon belül ki is derült”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Lassul a járvány terjedése a briteknél

Lassul a járvány terjedése a briteknél