szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A külügyminisztérium elárulta, pontosan hova és miért repült a miniszter idén.

Hétszer is rendőrségi helikopterrel utazott Szijjártó Péter, két alkalommal a lakhelye, Dunakeszi repülőterén is leszállt a gép, ez derül ki a külügyminisztérium válaszából, amelyet Hadházy Ákosnak küldött.

A független képviselő a Facebook-oldalán közzétette a tárca levelét, amelyből kiderül, hogy pontosan hova, mennyi idő alatt és miért utazott Szijjártó.

A miniszter április 24-én a letenyei határátkelőhöz repült, hogy tárgyaljon a horvát külügyminiszterrel, egy hónappal később, május 25-én Röszkére ment helikopterrel, hogy Szerbia európai integrációs miniszterével és a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökével egyeztessen, három nappal később már a rédicsi határátkelőhöz repült, hogy a szlovén külügyminiszterrel találkozzon. Július 14-én azért ült helikopterbe, hogy bejelentsen egy beruházást Tolnán, illetve, hogy szekszárdi vállalatvezetőkkel tárgyaljon. Szijjártó akkor egy sereg kérdéssel "válaszolta" meg az utazást firtató kérdéseket.

Hosszú volt a mai nap is, most pedig húzás haza pakolni, mert éjfélkor indulunk az Egyesült Arab Emirátusokba, onnan...

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. szeptember 7., hétfő

Két héttel később Bajára utazott, szintén beruházásbejelentés és egyeztetés céljából. Utóbbi útról maga Szijjártó is beszámolt a Facebook-odalán. A külügyminiszter egyébként akkor a Kecskemét–Baja távot tette meg, ami nagyjából 110 kilométer.

Szijjártónak augusztusban azért kellett magyarázkodnia, mert lefotózták a Szíjj László által birtokolt máltai offshore cég tulajdonában lévő luxusjachton az Adrián. Szeptemberben a nagykereki és a záhonyi határátkelőhöz is elrepült a helikopterrel, hogy többek között a román, illetve az ukrán külügyminiszterrel egyeztessen.

A külügyminisztérium válaszában hangsúlyozta, hogy a tárcavezető csak akkor vette igénybe a rendőrségi helikoptert, ha a miniszteri programja úgy indokolta. Levelükben azt is közölték, hogy a „Dunakeszi repülőtéren kétszer került sor érkezésre”, azaz a helikopter két alkalommal is Szijjártó lakhelyén landolt.

A Külügyminisztérium beismerte: Szijjártót idén kétszer vitte HAZA a rendőrségi VIP helikopter Dunakeszire. Ez pont kettővel több, mint amit egy normális országban egy miniszter karrierje elviselne. Mint ahogyan a hét belföldi helikopterezés is héttel több lenne az állása elvesztéséhez szükségesnél egy nálunk boldogabb országban"

– írta Hadházy.

Szijjártó szeptember 25-én tartott sajtótájékoztatóján nem tagadta, hogy hétszer is utazott a helikopterrel, ugyanakkor elismerte, hogy „előfordult”, hogy Dunakeszin szálltak le, elmondása szerint egy alkalommal azért, hogy mert onnan a ment a város vezetőivel egyeztetni „a város környéki beruházások nyomán szükségessé váló infrastrukturális fejlesztésekről”.

Szeptemberben még Stummer János jobbikos képviselő kérdezett rá Pintér Sándornál, hogy ki adott engedélyt Szijjártónak, hogy igénybe vegye a rendőrségi helikoptert, a belügyminiszter akkor azt mondta, hogy „a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint a külügyminiszter igénybe vehet szolgálati helikoptert szállítása, illetve közúti, vasúti, vízi és légi utazásának biztosítása céljából”.

Hadházy akkor megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárát, hogy Szijjártó hányszor használta a helikoptert, de Magyar Levente akkor mindössze annyit mondott, Szijjártó Péter kizárólag abban az esetben használja a rendőrség helikopterét, mikor hivatali teendőit másként ellátni teljeskörűen nem lehetne, pontos számot nem említett.

Az Országos Rendőrfőkapitányság szeptember végén a Népszava kérdésére már elárulta, hogy a külügyminiszter hétszer vette igénybe a helikoptert, arra azonban akkor nem tértek ki, hogy hova és mikor repült Szijjártó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz

Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz

Elindult a Holdra a kínai szonda

Elindult a Holdra a kínai szonda