szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Határidőre nem jelent meg az orvosi béremelést, átvezénylést és másodállást korlátozó törvény végrehajtási rendelete, a késlekedésből az Orvosi Kamara arra következtet, a kormány kitolhatja a törvény hatályba lépését. Most már látták a végrehajtási rendelet tervezetét, abban valóban 100 munkanapban maximalizálnák az egészségügyi dolgozók kivezényelhetőségét és az összeférhetetlenségi szabályok bevezetésében is várható a két év haladék.

Megkapta az egészségügyi törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet tervezetét a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Pénteki közleményükből kiderült, a korábbi értesüléseknek megfelelően valóban 100 munkanapban maximalizálhatják az egészségügyi dolgozók kivezényelhetőségét és az összeférhetetlenségi szabályok bevezetésében is várható a két év haladék.

A héten két egyeztetés is volt a tervezetről. Kedden Pintér Sándor belügyminiszternél a pártok és a MOK voltak meghívva, szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) az érdekképviseleti szervezetek voltak jelen. Az első megbeszélésen Kincses Gyula elnök képviselte a MOK-ot, a másodikon Álmos Péter alelnök.

Az átadott tervezet az elfogadott törvényhez képest pozitív – írják –, a MOK javaslatainak megfelelő irányába mozdult el. Továbbra is vannak viszont elfogadhatatlan pontjai is, amiken javítani kell.

Az egészségügyi dolgozók átvezényelhetőségével kapcsolatban a MOK azt tartaná elfogadhatónak, ha a munka törvénykönyvét meghaladóan csak egészségügyi válsághelyzetben, maximum 100 munkanapra rendelhetnék ki őket (a törvényben szereplő 1+1 év helyett), világosan meghatározott mentesítő körülményekkel és juttatásokkal. A tervezet a 100 napot tartalmazza (az nem egyértelmű, hogy ez csak válsághelyzetre lenne igaz). A megbeszélésen Kincses felvetette, hogy legyen a kirendelhetőség maximuma is a munka törvénykönyvének megfelelően 44 nap. Pintér a közlemény szerint komoly hajlandóságot mutatott ennek megfontolására.

Az összeférhetetlenségi szabályokról azt írják, várható a 2 év haladék, azaz, hogy 2023-ig nem kell engedélyt kérni másodállás vállalásához. Bizonyos szakmák eleve kapnának kivételt. A törvény a nőgyógyászokat is nevesítette, ehhez a kormány ragaszkodik annak ellenére, hogy a kamarának kifogásai vannak. A MOK szerint ez az engedmény kiskaput nyit a hálapénznek, a kormány viszont "népesedéspolitikai-családvédelmi okokból" nem enged.

Az egészségügyi törvény egyes paragrafusai már szerdán, november 18-án hatályba léptek, de máig nem jelent meg a végrehajtási rendelet. A késlekedésből az orvosi kamara szerint sejthető az is, hogy magát a hatályba lépést is kitolhatja a kormány.

A héten a Medicalonline a tervezet szövegét megszerezve arról írt, hogy meghátrálhatott a kormány az orvosok tiltakozása előtt, az orvosok nagy része ugyanis a törvényben rögzített szabályokkal nem írta volna alá az új szolgálati jogviszonyt.

Meghátrálhatott a kormány az orvosok előtt

Az orvosok tiltakozása után alapjaiban írhatta át az egészségügyi jogállásról szóló törvényt a kormány a végrehajtási rendelettel, azonban az még nem nyilvános. Annak ellenére sem, hogy a törvény nagy része csütörtökön hatályba lép.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. Kiss Csaba hvg360

MOK-alelnök: Orbán 99,9 százaléka túl optimista, a helyzet sokkal rosszabb

A kormány kommunikációja Covid-ügyben is magabiztos és pozitív, a kórházakból azonban folyamatosan érkeznek az egyre kétségbeejtőbb hírek. A Magyar Orvosi Kamara e heti elnökségi ülésén arra keresték a választ, miként lehet a mostani, koronavírus-okozta helyzetet úgy kommunikálni, hogy tájékoztassák a valós helyzetről lakosságot, de ne keltsenek pánikot. Lénárd Ritával, a MOK alelnökével M. Kiss Csaba beszélgetett.

Fekete-Győr: Volner javaslata nem befolyásolja a stratégiánkat

Fekete-Győr: Volner javaslata nem befolyásolja a stratégiánkat

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával