szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orvosok tiltakozása után alapjaiban írhatta át az egészségügyi jogállásról szóló törvényt a kormány a végrehajtási rendelettel, azonban az még nem nyilvános. Annak ellenére sem, hogy a törvény nagy része csütörtökön hatályba lép.

A Magyar Orvosi Kamara tiltakozása után alapvetően írja át a kormány az orvosok jogállásáról szóló törvényt annak végrehajtási rendeletével. A rendelet egyelőre nem nyilvános, annak tervezetét szerezte meg a Medicalonline.

A két legfontosabb változás, hogy 2023-ig nem kell engedélyt kérni a másodálláshoz, ami jelentős átalakításhoz vezetett volna, illetve egy évben legfeljebb 100 napra lehet átvezényelni egy orvost másik intézménybe. Utóbbi vélhetően a veszélyhelyzeten kívüli időszakra vonatkozik, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis korábban azt mondta, veszélyhelyzet alatt nem tudják az egyéni szempontokat mérlegelni. Normál menetben viszont nem lehet kirendelni a várandós, nagycsaládos, gyerekét egyedül nevelő vagy hozzátartozóját tartósan ápoló orvost.

A béreket nem csak a bértáblával rendezik, a pluszmunkáért is járhat majd extra juttatás. Az önként vállalt túlmunkáért (készenlét esetén is) megkapja a normál órabérét, ügyeletben annak a fele jár. A helyettesítésre is kaphat plusz pénzt, kirendelés esetén pedig alapból az óradíja 150 százalékát kapja.

Nem kell engedélyt kérni a másodálláshoz, legalábbis 2023. január 1-jéig, és 2022. december 31-éig nem szűnnek meg a közreműködői szerződések – legalábbis azok, amelyek idén december végéig megköttettek.

A Magyar Orvosi Kamara korábbi felmérése szerint az orvosok jelentős része az eredeti feltételekkel nem írta volna alá az egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, ezért hátrálhatott meg a kormány. Megkérdeztük a MOK-ot, hogy a Medicalonline pontosan idézi-e a rendelettervezetet, illetve velük egyeztettek-e már, mire annyit írtak,

az újságcikkek tartalmának minősítése nem köztestületünk feladata.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem válaszolt még megkeresésünkre. A törvény szerdán lép életbe, az alapján a végrehajtási rendeletnek hamarosan meg kell jelennie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Megvan az Index új főszerkesztője

Megvan az Index új főszerkesztője