szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az újságíró úgy érzi, szuverenitását és szakmai tudását vették semmibe a lap tulajdonosai, amikor megvétózták egy személyi döntését.

Felmondott Seres László, az az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) érdekkörébe tartozó Neokohn.hu főszerkesztője. Döntését, amelyről azt írta, hogy hetek óta érlelődött benne, a Facebook-oldalán jelentette be.

Seres bejegyzése szerint a végső lökést az adta meg neki, hogy a cég tulajdonosai megvétózták egy személyi döntését: a helyettese leváltását és egy másik kollégája kinevezését a posztra.

Azt írta, a tulajdnosok vétóját két szempont miatt is problémásnak tartja. „Egyrészt főszerkesztői szuverenitásomat és szakmai tudásomat veszik ezzel semmibe. Jobban szeretem én eldönteni, kikkel dolgozom együtt, mint nem. Pláne, ha az illető inkább történész, mint újságíró, és az elmúlt hónapokban alapvető újságírói, médiaetikai szabályokkal, értékekkel kapcsolatban kell vitáznom vele.”

A másik okot így fogalmazta meg:

ily módon az is kiderült számomra, hogy ha egy, a NER iránt elkötelezett beosztottam pozíciója be van betonozva, akkor sem őfelette, sem saját magam felett nem én rendelkezem. Márpedig én nem szeretnék, és nem is tudnék a jövőben egy nettó NER-projektben résztvenni. Olyanban sem, ahol – mint az elmúlt hetekben tapasztalom – tulajdonosi elvárás a másik, neológ zsidó hitközség folyamatos támadása.”

A távozó főszerkesztő köszönetet mondott Köves Slomónak, az EMIH vezetőjének és Bodnár Dánielnek, a szervezet vezetőségi tagjának, de hozzátette: „pár olyan cikket is átengedett közlésre, amit nem kellett volna”. Azt is jelezte, hogy elérkezett a kompromisszum-készsége határához.

Megjegyezte még: „Anyukám mindig azt tanította nekem, a legfontosabb az életben, hogy minden nap tudjunk tükörbe nézni. Én a továbbiakban is ehhez fogom tartani magam.”

Seres László a HVG véleményrovatának volt munkatársa, aki jelenleg is időről időre publikál a lapban.

A Neokohn megbízott főszerkesztője a lap munkatársa, Megyeri A. Jonatán lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Zsidó Távirati Iroda: Orbán pártpolitikai célokra használja a magyar zsidókat

A magyar miniszterelnök, akit az elmúlt 10 évben gyakran vádolták tekintélyelvű, idegengyűlölő és nacionalista politikával, a legnagyobb magyarországi zsidó vallási szervezeten azt kéri számon, hogy elnéző volt egy korábban antiszemita kijelentéseiről elhíresült képviselőjelölttel, írja New York-i székhelyű hírügynökség.

Hamvay Péter hvg360

Köves Slomó: Az "ellenséges légkör" miatt végleg kivonul a sajtóból az EMIH

A betegesen gyanakvó helyzet miatt nem támogatják többé a baloldali médiát – mondta a Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija a HVG-nek adott interjúban. Köves Slomó azt is elárulta, hogy a választásokra meglesz a Sorsok Háza, amerikaiak készíttették el a kiállítás forgatókönyvét.

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra