Tetszett a cikk?

Kásler Miklóstól átmenetileg elvették a hatáskört.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A szerdán megjelent kormányrendelet szerint „az Országos Kórházi Főigazgatóságot (a továbbiakban OKFŐ) a veszélyhelyzet ideje alatt az operatív törzs vezetőjeként kijelölt rendészetért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányítja”. Múlt szerdai hatállyal hozták létre az OKFŐ-t, amely irányít minden állami kórházat, ideértve az országos gyógyintézeteket. Munkáltatói jogokat gyakorol az összes dolgozó fölött, ellenőrzi a gazdálkodást, és rengeteg egyéb feladatot is részletez az erről szóló rendelet. A kormány még az egyetemi klinikákkal és a honvédségi intézményekkel kapcsolatban is adhat jogokat a főigazgatóságnak.

A november 17-én este kiadott jogszabály még azt mondta: „Az Országos Kórházi Főigazgatóság az egészségügyért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv”. Vagyis akkor Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere alá rendelték. Ezen változtat most a veszélyhelyzet idejére a november 25-i rendelet. Igaz ugyan, hogy „az operatív törzset a rendészetért felelős miniszter az egészségügyért felelős miniszter bevonásával vezeti”, de az idézett mondat szerint most kettőjük közül egyértelműen Pintér Sándor belügyminiszter lett a főnöke az összes kórháznak.

Így például ő és nem Kásler adhatja ki az OKFŐ szervezeti és működési szabályzatát. A 25-i rendelet szó szerint megismétli a 17-iből, hogy „az országos kórház-főigazgatót a miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel”, és ő a munkáltatója, csakhogy míg ott a „miniszter” még Káslert jelentette, most már Pintért. És mivel november 18-án a miniszterelnök – akkor értelemszerűen Kásler javaslatára – már kinevezte országos kórházfőigazgatónak az egészségügyben soha nem dolgozott, viszont az Országos Rendőrfőkapitányság gazdasági főigazgatójaként 2002-ig Pintér alatt szolgált Jenei Zoltánt – aki később a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány főtisztviselője is volt –, ez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet alatt holnaptól a belügyminiszter kezdeményezheti a minisztertársa javaslatára frissen kinevezett vezető leváltását, ha elégedetlen vele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek

20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását