szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfő óta tart az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék dolgozóinak állami finanszírozású tesztelése, egyre több tünetmentes fertőzésre derül fény.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A XIII. kerületben az önkormányzati intézményekben hétfő óta összesen 609 tesztet végeztek el, amelyek közül 5 hozott pozitív eredményt – tájékoztatta a hvg.hu-t Ladányi Zsolt, a kerület kommunikációs referense. Ladányi lapunknak küldött válaszában azt írta, hogy 38 embert nem teszteltek. Ők azért maradtak ki, mert az önkormányzat folyamatosan szűri alkalmazottait, így rájuk a közelmúltban már sor került.

Hasonló számokról kaptunk hírt a X. kerületből: az óvodákban 299 embert teszteltek le, közülük 10-nek lett pozitív az eredménye. A kerület tájékoztatása szerint 56 dolgozó nem vállalta a vizsgálatot, amely önkéntes, azaz senki nem kötelezhető arra, hogy alávesse magát a mintavételnek.

A kőbányai bölcsődék dolgozói mind vállalták a szűrést: 210 embertől vettek mintát, 4 pozitív eredmény született. A kerületben letesztelték a szociális idősellátásban dolgozó ötven embert, illetve hat hajléktalanellátásban dolgozó kollégájukat is, a mintáik egytől egyig negatívak lettek.

Az I. kerületben hétfő óta 250 tesztet végeztek el, ebből 75-öt pénteken. Az utóbbiak eredményéről még nem tudtak lapunknak beszámolni. A kerület közlése szerint hétfőn további 45 embert fognak megvizsgálni. A 250 közül mindössze 1 ember mintája lett pozitív.

Az hvg.hu-nak válaszoló összes kerület elmondta, hogy akinek pozitív lett az eredménye, azt nem kötelezik arra, hogy bejárjon a munkahelyére dolgozni, otthon gyógyulhat. A legtöbb most felfedezett fertőzött teljesen tünetmentes – éppen ezért nem derülhetett eddig ki, hogy hordozzák a vírust.

Korábban több kerület adatairól is írtunk, ide kattintva éri el őket. Az állami pénzen végzett tesztelésről itt olvashat.

(Kiemelt képünk illusztráció!)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Az ezredfordulós generációból sokan a koronavírus miatt lesznek autóvásárlók

Az ezredfordulós generációból sokan a koronavírus miatt lesznek autóvásárlók