szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján arra is figyelmeztettek, hogy csalók próbálnak koronavírus elleni csodaszereket eladni Zacher Gábor vagy Müller Cecília nevében.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szokatlanul rövid sajtótájékoztatót tartott pénteken az operatív törzs: mindössze 9 percig tartott, és csupán egyetlen újságírói kérdést válaszolt meg rajta az országos tiszti főorvost, Müller Cecíliát helyettesítő Galgóczi Ágnes.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette a pénteki adatokat, amelyek szerint 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházba. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott reggeli interjújában még arról beszélt, hogy a kórházi kezelésre szorulók száma „9500 magasságában van”, később azonban a kormány a 444.hu-nak azzal magyarázta a dolgot, hogy „a megfigyelés alatt álló, kórházban fekvő, koronavírus-gyanús, de még nem igazolt betegek számát adta hozzá ehhez az adathoz”. Galgóczi a tájékoztatón megismételte ezt a magyarázatot.

Az osztályvezető arról is beszélt, hogy a bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók célzott tesztelésének eredményeit a jövő héten ismertetik.

Galgóczi felhívta a figyelmet, hogy csalók három közismert orvos, Zacher Gábor, Müller Cecília és Csókay András nevében koronavírus elleni csodaszerket hirdetnek, ezért óvatosságra intett.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról tájékoztatott, hogy a rendőrség csütörtökön 235 emberrel szemben intézkedett, mert nem vagy nem jól viseltek maszkot, így már összesen 8994 alkalommal vontak felelősségre embereket az erről szóló kormányrendelet szeptember 21-i életbe lépése óta.

Kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt eddig 486-szor intézkedtek a rendőrök. Csütörtökön egy tatabányai épületgépészeti szakáruházat bezárattak a hatóságok, mert a tulajdonos és az alkalmazott sem viselt maszkot. A jogszabály életbe lépése óta már 77 üzletet zártak be.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy eddig 283 emberrel szemben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt, közülük hármat azért vontak felelősségre, mert a lakóhelyüktől 500 méternél távolabb sétáltatták a kutyájukat.

November 4-e, a kijárási korlátozás, illetve a kijárási tilalom bevezetése óta összesen 6786 rendőri intézkedés történt.

Galgóczi Ágnes az egyetlen feltett újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az idős emberek esetében is előfordulhat, hogy enyhe tünetekkel vészelik át a koronavírus okozta betegséget. Említett egy 100 évnél idősebb beteget is, aki kigyógyult a fertőzésből.

Éppen azon a napon fogták igazán rövidre a tájékoztatót, amikor minden eddiginél több, 135 ember halt meg egy nap alatt Magyarországon koronavírus-fertőzés miatt, köztük négy harmincas éveiben járó beteg.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

Elkezdték a tömeges oltást Oroszországban

Elkezdték a tömeges oltást Oroszországban