szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összesen 181 ezer tesztet végeztek el a múlt héten.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára beszélt a tömeges tesztelés eredményeiről az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóját. Elmondta, lezárult a tesztelés első köre az egészségügyi intézményekben, szociális otthonokban és az iskolákban. György elöljáróban elmondta, nagyobb részvételi arányra számítottak. Ezer tesztelőcsapat tízezer helyszínre szállt ki, 181 506-an teszteltették magukat. Kiderült, 4436 fő koronavírusost találtak, ami 2,44 százalékos arány. Az államtitkár szerint ez a bajorországi és szlovákiai tömeges tesztelésének az eredményéhez hasonló.

A bölcsődei dolgozók teszteltették magukat arányaiban a legtöbben, ez 79 százalékot jelent, 11 113 dolgozót teszteltek, 195-en bizonyultak fertőzöttnek, ez 1,8 százalékos arány. Az óvodai dolgozóknál 74 százalék volt a részvételi arány, ez 34 964 fő, közülük 811-en voltak fertőzöttek, ez 2,3 százalék.

Az államtitkár hozzátette, az általános iskolákban, illetve a tanító-oktató munkát végzőknél 95 102 tesztből 2170 lett pozitív. A szociális intézményekben 24 452 dolgozóból volt 911 koronavírusos, ami 3,73 százalék. A szakképző intézményekben (itt online oktatás zajlik és csak a gyakorlati oktatókat érinti) 5653 tanárból 186-an produkáltak pozitív eredményt.

Az egészségügyi dolgozók közül 10 222-en vettek részt a tesztelésen, 1,96 százalékuk lett pozitív. Ez György István szerint az eddig arányoknak megfelelő, nincs növekedés.

Azoknak, akiknek pozitív lett a tesztje, jelezniük kell a háziorvosuknak az eredményt, majd a protokoll szerint járnak el. A héten a tömeges tesztelés második köre kezdődött el. György elmondta, hogy a következő körben már az államigazgatásban dolgozók közül az ügyfélszolgálatosok is részt vehetnek a tesztelésen.

Müller Cecília országos tiszti főorvos vette át a szót és szintén a tesztelésekről beszélt. Elmondta, eddig a járvány kezdete óta összesen 1 653 780 tesztet végeztek el. Az első hullám idején csak PCR-tesztek voltak, most viszont már antigén teszteket is használnak, a gyanús eseteket detektálják ezekkel. Az elmúlt időszakban arról kaptak tájékoztatást, hogy olyan tesztek kerültek piacra, amelyek az influenzát is kimutatják, vagyis gyorsan kiderülhet, hogy nem koronavírusos egy beteg. Ezt egyelőre még csak vizsgálják.

Müller ismertette, hogy 3951 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában beérkezett adatok szerint, ezzel 221 073 főre nőtt az itthon eddig beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 154 beteg, az elhunytak száma ezzel 4977 főre emelkedett. 7884 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen. Az elhunytak között a legfiatalabb 27 éves volt, a legidősebb pedig 98.

Az NNK által végzett szennyvízminta-vizsgálatok alapján Müller elmondta, Miskolcon csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvízben, Szombathelyen növekszik. Békéscsabán, Nyíregyházán, Salgótarjában, Székesfehérváron az előző héthez képest nem változott a helyzet.

Kiss Róbert alezredes a rendőri intézkedésekről beszélt. Összesen 233 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megsértése miatt az elmúlt 24 órában. Tegnap 4 üzletet zártak be a korlátozások be nem tartása miatt. Hét kutyasétáltatóról is beszámolt, akik megsértették a kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat. Eddig egyébként 8337 személlyel intézkedtek, mióta a korlátozásokat elrendelték.

A sajtótájékoztatón az újságírói kérdések felolvasása következett:

Mikortól lehet jelezni az igényeket a koronavírus elleni oltásra?

Müller Cecília szerint senki nem késett le semmiről, mert még nincs vakcina Magyarországon. Lesz egy oldal a koronavírus.gov.hu-n, ahol lehet majd jelezni az igényeket. Azonban azt is jelezte a tiszti főorvos, hogy figyelembe kell majd venni azt is, hogy első körben az egészségügyi dolgozókat fogják oltani, majd a krónikus betegeket és így tovább, egy meghatározott sorrend szerint. Egyelőre türelmet kért, amíg az oldal elindul.

Müller Cecília az Index kérdésére beszélt a fertőzőképességről. Elmondta, a WHO fogalmazta meg a szabályt, ha valaki enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, akkor 10 nappal a tünetek megjelenése, illetve 3 nappal a tünetek megszűnése után mehet közösségbe. Ha sérülékeny csoportba megy vissza dolgozni valaki (pl. egészségügy, szociális otthon), akkor tesztelik is, hiába telt le a 10 nap. Ha pozitív, akkor még karanténban kell maradnia. Ha 21 nap eltelt, hiába ad a beteg pozitív és negatív teszteket is (előfordul a vírusmaradékok miatt), akkor már visszamehet közösségbe. Aki kórházi kezelésre szorult, arról az orvos fogja kimondani, hogy gyógyultnak tekinthető-e.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A bíróság szerint az állami intézmények nem felelősek a brókerbotrányokért

A bíróság szerint az állami intézmények nem felelősek a brókerbotrányokért

Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását

Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását

Elhagyta a Fehér Házat Donald Trump

Elhagyta a Fehér Házat Donald Trump