szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy bejelentés és egy feljelentés érkezett a rendőrséghez a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának cikke miatt.

Óriási felháborodást váltott ki Demeter Szilárdnak a múlt szombaton, a kormányközeli Origón megjelent cikke. Számos elítélő nyilatkozat jelent meg miatta, valaki pedig jogi eljárást is indított:

Az említett esettel összefüggésben egy bejelentés és egy feljelentés érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságára”

közölte a hatóság a Népszavával. A BRFK hozzátette, hogy mind a bejelentés, mind a feljelentés tartalmát vizsgálják jelenleg.

A lap szerint egyelőre nem tudni, ki tette a bejelentést és a feljelentést, és azok tartalma is ismeretlen. Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány munkatársa a lapnak azt mondta, hogy sem a polgárjogi, sem a büntetőjogi eljárás megindítása nem valószínű Demeterrel szemben. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Heisler András hozzátette, hogy tanulmányozzák, hogy megáll-e a magyar jog szerint a feljelentés.

Demeter Szilárd cikkében Európát „Soros György gázkamrájának”, a magyar és lengyel népet pedig az „új zsidóknak” nevezte. Demeter a cikket ugyan másnap visszavonta, de közölte: nem mond le a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről annak ellenére sem, hogy saját munkatársai is elhatárolódtak kijelentéseitől. A cikk utórezgéseiről itt olvashat bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Demeter Szilárd szavait a gondolkodási önállótlansággal magyarázza egykori pályatársa

Tamás Dénes író, esszéista, a csíkszeredai Sapientia Tudományegyetem adjunktusa a kiábrándultságának adott hangot, mikor a Petőfi Irodalmi Múzeum jelenlegi főigazgatójáról osztott meg véleményt a Facebookon. Mint fogalmaz: aki a tehetségét arra használja, hogy gyűlölködést terjesszen, az számára már nem nevezhető értelmiséginek.

Windisch Judit - Joó Hajnalka Itthon

"Demeter mindig is ezt a nyelvet beszélte, csak nem kapott ekkora nyilvánosságot"

A jelek szerint a kormány, illetve a Fidesz bevédi a zsidózó, holokausztozó írást megjelentető Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját, aki kitart amellett, hogy soha egyetlen antiszemita mondatot nem írt le, és nem is gondolt. Vajon mi motiválhatta Demetert, és hogyan tarthatja mindezt elfogadhatónak?

Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Kormányhivatal: nincs gond azzal, hogy háromszorosára emelték a bérleti díjat az ócsai devizahiteles lakótelepen

Kormányhivatal: nincs gond azzal, hogy háromszorosára emelték a bérleti díjat az ócsai devizahiteles lakótelepen