szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öltönyviselési kötelezettséggel próbálta elmagyarázni az uniós költségvetéssel és a helyreállítási alappal kapcsolatot vitát.

„A partraszállás napja” – így jellemezte a csütörtököt egy rövid videóban Orbán Viktor miniszterelnök, mielőtt hátizsákjával elindult Brüsszelbe, ahol az Európai Unió állam- és kormányfői hozhatják meg a döntést a közösség következő hétéves költségvetéséről, illetve a koronavírus-járvány miatt hozzácsapott helyreállítási alapról.

A hasonlat nem volt véletlen: a magyar miniszterelnök és vétót jelentett be arra az esetre, ha a megállapodásba bekerül a jogállamisági feltételrendszer. A kiszivárgott kompromisszumos tervezetből azóta kiderült: az uniós kormányfők fenntartják ugyan a feltételrendszert, de cserébe a magyarok és a lengyelek számára fontos engedményeket tettek. Az egyik pont a hírek szerint az, hogy a rendszert nem alkalmazzák, amíg arról az Európai Bíróság előzetesen véleményt nem mond.

A tervezetet nem meglepő módon teljesen másként látja a kormány és az ellenzék: győzelemnek vagy óriási vereségnek.

Ebben próbált rendet tenni Török Gábor politikai elemző, aki Facebook-oldalán egy hasonlattal magyarázta el a történteket. „Tegyük fel, hogy tagja vagy egy klubnak. A klubba járók többsége azt akarja, hogy írják bele az alapszabályba: csak öltönyben lehet jönni a rendezvényekre.

Te viszont utálod az öltönyt és azért harcolsz, hogy mehess farmerban. Keményen küzdesz az igazadért, végül eléred, hogy ugyan beleírják az alapszabályba az öltönyviselési kötelezettséget, de talán csak jövőre vagy azután kezdik alkalmazni. Nyertél vagy vesztettél?”

 – tette fel a kérdést Török.

Tegyük fel, hogy tagja vagy egy klubnak. A klubba járók többsége azt akarja, hogy írják bele az alapszabályba: csak...

Posted by törökgáborelemez on Thursday, 10 December 2020

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Orbán győzni megy Brüsszelbe, de van oka elbizakodottságra?

Orbán Viktor rutinos harcos az Európai Unióban, ám mérlege nem feltétlenül pozitív. Legutóbbi lépését az ellenzék egyértelmű vereségként láttatja, szakértők azonban arra is felhívják a figyelmet: menteni tudott ahhoz a javaslathoz képest, amelyet annyira igyekezett megakadályozni.

Arató László (EUrologus) Gazdaság

Keddig kapott ultimátumot a magyar és a lengyel kormány Brüsszeltől

Budapest és Varsó főpolgármestere együtt jelentette be, hogy az EU segítségét kérik a magyar és a lengyel kormány felelőtlen politizálása miatt. Közben Brüsszelből mindkét vétóval fenyegető kormány egyértelmű üzenetet kapott. Az uniós források elköltését pedig már Magyarország és Lengyelország nélkül tervezik.

Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás

Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Vb-selejtező: huszonhét góllal verte a magyar női kéziválogatott az olaszokat

Vb-selejtező: huszonhét góllal verte a magyar női kéziválogatott az olaszokat