szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök nemrég végzett a kormányülésen, ahonnan Brüsszelbe utazik a csütörtöki EU-csúcsra.

Új, pár másodperces videóval jelentkezett a szerdai kormányülés után Orbán Viktor. A miniszterelnök ebben először arról beszél, hogy meghozták “a járvány kezeléséhez szükséges döntéseket”. Majd kitér arra is, hogy indul Brüsszelbe.

Ma este még háttértárgyalások, holnap reggel partraszállás”

– fogalmazott a videóban a kormányfő.

Orbán a következő EU-csúcs miatt utazik Brüsszelbe, amelyre csütörtökön és pénteken kerül sor. És ahol minden bizonnyal a két tagállam, Magyarország és Lengyelország vétóvitája is téma lesz.

A felvétel érdekessége, hogy Orbán szinte győzelemről beszél benne. Miközben egy újabb, szerdai fejlemény szerint a magyar és a lengyel kormány állítólag hajlandó elállni a vétótól.

Mint ismert, a magyar és a lengyel kormány gyakorlatilag hetek óta blokkolja az uniós pénzek elfogadását, melynek oka a kifizetésekhez kötött jogállamisági feltételrendszer. Ha ez sérül, valamilyen probléma merül fel, akkor a megítélt támogatást elvehetik a tagországoktól. A büdzsé blokkolása azért is érthetetlen, mert rekordméretű, 1800 milliárd eurós uniós költségvetési csomagról van szó, melynek egyik legnagyobb haszonélvezője éppen e két ország lenne.

Az ügyben hetek óta zajlanak a tárgyalások, a kérdésről legutóbb Varsóban egyeztetett Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus Gazdaság

Érdektelenségbe fulladhat Orbán taktikázása az Európai Néppártban

Az Európai Néppártot egyre kevésbé foglalkoztatja, hogy a Fidesz a pártcsaládon kívül vagy belül képzeli el a jövőjét. A Néppártot ehelyett az uniós költségvetések jövője aggasztja, ahol azonban szintén a magyar miniszterelnökbe botlanak. A Fidesz szeretné tematizálni a párbeszédet, ehhez azonban nem talál partnereket.

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, a Kreml behívatta az amerikai nagykövetet

Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, a Kreml behívatta az amerikai nagykövetet