szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Önkormányzat adja a teszteket, 5 ezer budapesti élhet a lehetőséggel.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Előzetes regisztráció után 5 ezer budapesti teszteltetheti le magát december 19. és 23. között - jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal. Ennyi antigén teszt áll ugyanis rendelkezésre. A szűréseket négy helyszínen, a belvárosi Városháza parkban, a Széna téren, a Keleti pályaudvarnál és az Etele téri metrókijáratnál végzik majd, az eredményt fél órán belül megtudják.

Tudják, hogy ennyi teszt nem elég, Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-on azt írta, „Budapestnek általános, mindenkire kiterjedő tesztelésre sajnos sem kapacitása, sem forrásai nincsenek”, az államnak viszont igen. Karácsony szerint „a járvány kezdete óta a kormány szinte minden előremutató, a járvány terjedését megállítani hivatott lépésben Budapestet követte”, abban bízik, ezúttal is ez történik majd.

A Főpolgármesteri Hivatal hozzátette, csaknem 50 ezer antigén tesztet adtak át eddig a kerületi önkormányzatoknak, és hamarosan elkezdik szűrni a legfontosabb közszolgálati feladatokat biztosító munkavállalókat is. A tesztelési programot 100 ezer gyorsteszttel indították, de többen beszálltak a program finanszírozásába, aminek köszönhetően 539 millió forint gyűlt össze. A legnagyobb adomány a Nyílt Társadalomért Alapítványtól érkezett, de az OTP Bank is segített, igaz, ők nem pénzzel, hanem 10 ezer gyorsteszttel.

Arról, hogy milyen módon mentheti meg a teszt a karácsonyt itt olvashat bővebben.

(Kiemelt képünk illusztráció!)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma

Olaszország nem engedélyezte, hogy Ausztráliába szállítsanak negyedmillió adag AstraZeneca-vakcinát

Olaszország nem engedélyezte, hogy Ausztráliába szállítsanak negyedmillió adag AstraZeneca-vakcinát

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt