szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az illemhelyek nagy része ráadásul nem akadálymentes, több a romos, vagy éppen felújítás miatt nem látogatható vécé.

Jelenleg Budapesten mindössze kilencven nyilvános vécé üzemel, ennyit tud használni a főváros lakossága, a hajléktalanok, a turisták vagy a vidékről érkező munkások - derül ki a Város Mindenkié csoport kutatásából.

A civil szervezet közleményében azt írja, hogy a vécék jelentős része nem ingyenes és nem akadálymentes, sok a romos, lezárt illemhely, vagy az éppen “felújítás alatt” álló helyiség. A működő vécék többsége is csak 250 forintért vehető igénybe.

A hajléktalanoknak különösen nagy nehézséget jelent az illemhelyek hiánya, a Város Mindenkié, illetve partnerszervezete, az Utcajogász az elmúlt években számos olyan üggyel találkozott, amikor hajléktalan embereket vontak felelősségre köztisztasági szabálysértés elkövetése miatt.

A csoport közleményében emlékeztet, hogy a 253/1997. kormányrendelet alapján mindenütt, ahol a legalább 10 fő huzamosan tartózkodik, kötelező volna nyilvános illemhelyet üzemeltetni, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény nem tér ki a közillemhelyek létesítésének kérdésére.

A Város Mindenkié felkérte a belügyminisztert, illetve Budapest főpolgármesterét a probléma rendezésére.

A civil szervezet a kutatása során a legtöbb közvécét fenntartó Fővárosi Csatornázási Művektől, a fővárosi önkormányzattól és egyenként minden budapesti kerülettől kért adatigénylés alapján járta végig a budapesti közvécéket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!