szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint négyezer fővel csökkent az aktív esetszám. Négy nap után újra tízezernél több tesztet adtak hozzá a statisztikához, rögtön meg is nőtt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

137 újabb áldozata van Magyarországon a koronavírusnak – derül ki a járványügyi tájékoztató honlapra feltöltött adatokból. Velük együtt a járvány áldozatainak száma 9429-re nőtt.

18 302 teszt elvégzésével 1972 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak. Eközben 5869 embert minősítettek gyógyultnak, így

az aktív esetszám 4034 fővel csökkent, 165 880-ra.

Ez a mutató december 18-a óta csökken, most tért vissza a december 3-i szintre.

Utoljára öt nappal ez előtt került be a statisztikába tízezernél több újonnan elvégzett teszt. Így emelkedett rögtön az új esetszám, az elmúlt négy napban 600 és 1200 között mozgott a naponta azonosított új fertőzöttek száma.

A pozitív tesztarány 10,7 százalékos volt. Ez alacsonyabb, mint az elmúlt napokban, de még mindig messze van az elégségestől. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a tesztelés akkor mutat megbízható képet a járványhelyzetről, ha a tesztek legfeljebb 5 százaléka pozitív. Magyarországon ezt az arányt szeptember 9-e óta csak azon a két napon sikerült elérni, amikor a tömeges tesztelésből származó közel 200 ezer tesztet egyszerre jelentették meg a statisztikában.

A napi halálesetek száma is látványosan alacsonyabb lett karácsonykor, egy napra még 100 alá is beesett, az ünnep után azonban újra nőni kezdett. A mostani adat a december 22-i óta a legmagasabb, viszont jóval alacsonyabb, mint az azelőtti időszak napi 180 feletti halálozási száma. Hogy ez mennyire mutatja a járványhelyzet valódi enyhülését, és mennyire csak adatszolgáltatási hiányosságról lehet szó, arról később lehet majd többet elmondani, amikor a KSH közli majd a havi halálozási adatokat. Ezekben nem részletezik ugyan a halálokokat, de az így is látványos különbség, hogy októberben és novemberben is kiderült, az egy évvel korábbihoz képest nagyjából másfélszer akkorát nőtt a halálozások száma, mint ahány áldozata a járványügyi tájékoztatás szerint a koronavírusnak volt.

A kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma azt mutatja, hogy némileg enyhül a nyomás a kórházakon. Kórházban 6155 embert ápolnak, az egy nappal korábbinál 143-mal kevesebbet. Egy hete ilyenkor még közel 1000-rel, a december eleji csúcson pedig 1900-zal magasabb volt a számuk. Közülük 425-en vannak lélegeztetőgépen, 19-cel kevesebben, mint egy napja. Ezekben a számokban nincsenek benne azok, akik Covid-gyanúsak, de még nem igazolták náluk a fertőzést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Megkezdődött az oltás, de mikor dobhatjuk el a maszkot?

Jövőre kezdődhet a lakosság tömeges oltása Magyarországon, a Pfizer-BioNTech vakcinájából akár már március–áprilisra megérkezhet a lefoglalt 4,4 millió adag, és a többi oltóanyag fejlesztése és engedélyeztetése is jól halad. Ennek ellenére korai lenne arról beszélni, hogy mikor térhetünk vissza a korábban megszokott életünkhöz. Ehhez ugyanis nemcsak a közösségi immunitás még egyelőre kérdéses szintjének elérése szükséges, hanem a vakcinákkal is számtalan vizsgálatot el kell végezni.

Ez az őrült youtuber igazi motorral ad rezgést a játéknak, majdnem szétesik tőle az asztala

Ez az őrült youtuber igazi motorral ad rezgést a játéknak, majdnem szétesik tőle az asztala

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul