szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök azt kérte, ameddig nincs elég vakcina, mindenki rendezkedjen be arra az életre, amit a jelenlegi keretek adnak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az operatív törzs üléséről érkezett Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba, ahol ma szinte kizárólag a magyar járványhelyzetről beszéltek. Orbán Viktor elmondta, hogy 42 519 egészségügyi dolgozót oltottak eddig be. A héten elkezdődött az oltás a négy legnagyobb idősotthonban is, és

a hétvégén minden, 150 főnél több idős lakóval rendelkező otthonban elkezdődhet az oltás.

Orbán szerint csökken a fenntartás az oltásokkal szemben. Az idősotthonok lakóinak 80, a dolgozók 50 százaléka vállalja az oltást, ezen szerinte van még mit javítani.  “Én is be fogom magam oltatni, amikor sor kerül rá, nekem is van egy kijelölt helyem, látni fogják, hogy ezt én is megteszem.”

Szerinte kevés vakcina érkezett eddig az országba (80 ezer ember számára elég), majd bejelentette,

februárig meghosszabbítják a jelenlegi korlátozó intézkedések határidejét.

Tehát a többi között marad a középiskolai digitális oktatás, a kijárási, gyülekezési és rendezvénytilalom, a 19 órai boltzár. Orbán arról beszélt, más országokban gyakran változnak a szabályok, ő nem szeretné azt rángatni, a kiszámíthatóság is fontos. Orbán azt mondta, ameddig nem érkezik elég vakcina, rendezkedjen be mindenki arra az életre, amit a jelenlegi keretek adnak.

Azt, hogy erre meddig van szükség, nem tudni: a műsor legvégén ugyanis azt mondta,

ha csak a nyugati vakcinára támaszkodunk, több hónapig kell a korlátozásokat fenntartani. Ha találunk máshol biztonságos és bevált vakcinát, akkor fel tudjuk gyorsítani a folyamatot.

Továbbra is tárgyalunk

A miniszterelnök a műsorban bemondta a friss számokat: eszerint kórházban 5297 ember volt reggel, lélegeztetőgépen 372. 2907 új igazolt fertőzöttet találtak, 115 beteg hunyt el.

Ennél volt nagyobb nyomás is az egészségügyön, de ez is jelentős – mondta. Orbán azt mondta, a Covid áldozatainak számát úgy lehet majd kiszámolni, ha a 2019-es és 2020-as halálozási adatokat összevetjük, és az eltérést kis korrekcióval megnézzük.

A halálozási arányokról azt mondta, mindenhol másokat számítanak bele a koronavírus miatt elhunytak közé, de szerinte a magyar egészségügy eredményesebb volt például Belgiumnál és Hollandiánál. Ezt azonban nem gondolja sikernek.

Orbán az interjúban többször is bírálta az uniót, szerinte túl lassan érkeznek a vakcinák. "Bár az Unióval megállapodtunk, hogy majd küldik a vakcinát, de ez olyan lassan megy, hogy inkább szerezni kell" – mondta, hozzátéve, hogy továbbra is tárgyalásban állunk Oroszországgal, Izraellel és Kínával. Oroszország említése azért érdekes, mert pár nappal ezelőtt Orbán szintén a Kossuth Rádióban mondta azt, hogy az oroszoknak annyira kevés a gyártókapacitása, hogy onnan valószínűleg nem jön vakcina. A műsorvezető ezen az ellentmondáson átsiklott.

Az Unióval az a baj, hogy szépen beálltunk a sorba, ahogy kell, feliratkoztunk 17 millió adag rendelésre, a központ valamit tárgyalt, és most ülünk itt és várunk, hogy jöjjön az oltóanyag. Ez frusztrál sok mindenkit."

Orbán a briteket hozta fel pozitív példaként, és a műsorvezető unszolására elmondta, felteszi majd azt a kérdést Brüsszelben, hol vannak az európai vakcinák.

Az oltási tervvel kapcsolatban azt mondta, akkor jelent sikert, ha beoltották az időseket, és megmentettek mindenkit, akit meg lehetett.

Aki nem oltatja be magát, az viselje a következményeit"

– mondta.

Miért kevés a vakcina?

Az egészségügy és az oktatás dicsérete után újra visszatért az orosz–kínai vakcinákra: szerinte többen is felvetették, nem Brüsszelre kellett volna bízni a vakcinák beszerzését, hanem az országok intézhették volna maguknak. "Ezért kell gratulálni a briteknek, akik kiléptek az Európai Unióból, és megszerezték maguknak" – mondta. "Ez a vita vissza fog vezetni ahhoz az alapkérdéshez, hogy csak azokat a jogokat kell átadni Brüsszelnek, amiben biztosak vagyunk, hogy ott jobban kezelik."

Szóba kerültek a munkanélküliségi statisztikák is: "Magyarországon dolgozik 4 millió 496 ezer ember, ez 26 ezerrel kevesebb, mint a válság előtt. Tehát az elvesztett munkahelyek száma 26 ezer, aki mást mond, az nem a valóságról beszél." Orbán erre a számra vezette vissza, miért nem bértámogatásokat ad a kormány, mivel ez még nem jelent tömeges visszaesést, és inkább beruházásokat támogatnak, amikből munkahelyek születnek.

Az amerikai helyzetről és Trump támogatóinak Capitoliumba való szerdai betörésről is beszélt: elmondta, hogy "mi nem minősítgetünk más országokat és nem szólunk bele a dolgukba", szurkolnak, hogy sikerüljön rendezni a helyzetet.

Utána rögtön arról beszélt, ismeri a problémát, hiszen "a baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal", rendőrsorfallal kellett megvédeni a Parlamentet, volt olyan politikus, aki füstgránátot dobott a Parlamentre, és most ezért eljárás is folyik ellene. Orbán itt Fekete-Győr András Momentum elnökről és a 2018-as eseményekről beszélt, de nagyvonalúan hallgatott 2006-ról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közölnie kell az Apple-nek, mennyire lehet javítani az eszközeit

Közölnie kell az Apple-nek, mennyire lehet javítani az eszközeit

Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban

Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban

Milliárdok úsztak el az elakadt vagy rosszul megtervezett geotermikus projektek miatt

Milliárdok úsztak el az elakadt vagy rosszul megtervezett geotermikus projektek miatt