szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A hatóságok digitális hőérzékelővel figyelik, hogy a tárolásra alkalmas –25 Celsius-fokon maradjon az oltóanyag.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hétfő délután kezdték szállítani Belgiumból a Moderna első koronavírus-vakcináit Magyarországra, az oltóanyag végül kedden, nem sokkal délelőtt 10 óra után érkezett meg a Hungaropharma Zrt. budapesti telephelyére közölte az M1. Összesen 7200 adag vakcina futott be, amely 3600 ember oltására elegendő.

A csatorna arról számolt be, hogy a raklapnyi oltóanyagot folyamatosan monitorozzák, a benne lévő digitális hőérzékelő figyeli, hogy –25 Celsius-fokon maradjon. Amennyiben a hatóságok az átvétel során mindent rendben találnak, a szállítmányt egy 2–3 négyzetméteres hűtőkamrában tárolják, amíg eljut az oltóhelyekre.

Az operatív törzs hétfőn azt közölte, hogy a vakcinát az idősotthonok lakói kapják.

A Moderna vakcinájának forgalmazását január 6-án engedélyezte az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján. A vállalat legalább 600 millió adag védőoltást állít elő idén, 100 millió adaggal többet, mint amennyit korábban tervezett.

Kedden délelőtt újabb vakcinaszállítmány érkezett a Pfizer és a BioNTech oltóanyagából is, az MTI szerint a Dél-pesti Centrumkórházba, Békéscsabára és Miskolcra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Megvan, mikor indulhat vissza a Földre a NASA 321 millió kilométerre lévő űrszondája

Megvan, mikor indulhat vissza a Földre a NASA 321 millió kilométerre lévő űrszondája

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Hózáporok válthatják a napsütést kedden