szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapest főpolgármestere egyeztetett a kormánnyal az elvont iparűzési adó miatti kompenzációról, majd sajtótájékoztatón jelentette be, hogy semmire nem jutottak.

Eredménytelen volt az az egyeztetés, amit a főváros, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a magyar kormány folytatott arról, hogyan tervezi kompenzálni a kormány a 25 ezer fő feletti városokat, amiért a koronavírus miatt elengedték a kis- és közepes vállalkozások esetében (kkv) a helyi iparűzési adó felét.

“Világossá vált, hogy államtitkári szinten semmilyen elképzelés nincs azzal kapcsolatban, hogy milyen módon kompenzálja a 25 ezernél nagyobb településeket” –mondta Karácsony Gergely online sajtótájékoztatóján.

Szerinte a járvány két évében összesen 80 milliárd forint esik ki a főváros büdzséjéből, ennek fele az iparűzési adó miatt. “A legvalószínűbb, hogy az lesz, amit a kormány eddig is tett, és nem terveznek semmilyen kompenzációt.”

Karácsony elmondása szerint a főváros a teljes körű automatikus pénzmegtérítést képviseli, hiszen ennek a feltételei már körvonalazódtak a 25 ezresnél kisebb települések esetében, tehát véleménye szerint semmi akadálya nem lenne a nagyobbaknál. A főváros pedig nem szeretne beleállni abba a szerepbe, amit a kormány nekik szán, szerinte ugyanis a kormány kiszervezi a megszorításokat az önkormányzatoknak.

A főpolgármester kiemelte, a budapesti közszolgáltatások minősége semmiképp nem sérülhet, viszont ez nem azt jelenti, hogy pénz is lesz rájuk: “Azon dolgozunk, a budapestieket ne sújtsa a kormány rossz politikája, de azt nem tudjuk garantálni, hogy ezeket a szolgáltatásokat finanszírozni tudjuk. Inkább menjen csődbe a főváros, mint hogy a kormány miatt szüneteltesse azokat a szolgáltatásokat, amiket joggal várnak el tőlünk” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy van-e valamiféle terv arra az esetre, ha ezeken a szolgáltatásokon kell spórolni, nemleges választ adott, de kiemelte, hogy remélik, Budapest jelenlegi pénzügyi tartaléka elég lesz ahhoz, hogy kihúzza 2022-ig, utána pedig azt reméli, “megváltozik a kormány hozzáállása a fővároshoz.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen lehet megnézni a Katona József Színház Nóráját

Ingyen lehet megnézni a Katona József Színház Nóráját

Játékot csináltak 2020 szörnyűségeiből – böngészőből indíthatja

Játékot csináltak 2020 szörnyűségeiből – böngészőből indíthatja

Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó

Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó