szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kilenc hónapos kurzus közel 40 millió forintba került a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián. A Fidesz szerint a magyar katonáknak jó kiképzésre van szükségük.

A DK kezdeményezi a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság összehívását Orbán Gáspár katonai elitiskolás ügye miatt – közölte a párt szerdán. A miniszterelnök fia a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián végzett el egy képzést, melynek költsége közel 40 millió forint volt. Orbán Gáspár azt követően került a brit katonai elitiskolába, hogy 2019 nyarán letette esküjét és katonává vált.

Orbán Gáspár két másik magyarral végzett az akadémián, a Honvédelmi Minisztérium (HM) ösztöndíjasaként. Minderre úgy derült fény, hogy a levizsgázott hallgatók nevét rendszerint közzéteszik a Daily Telegraph című napilapban – itt pedig Orbán Gáspár neve is feltűnt. Az ugyanakkor továbbra sem ismert, pontosan milyen szempontrendszer alapján választották ki a három érintettet, ezért a DK arra is keresi választ,

miért éppen Orbán Viktor fia volt a legalkalmasabb arra, hogy közpénzen tanuljon a brit intézményben.

Vadai Ágnes a közleményében azt is tudatta: amikor tudomást szerzett a három magyar elitakadémiás képzéséről, megpróbálta kideríteni, hogy kik a szerencsések, “de az igazság már a kormány titkolózó válasza előtt megtalált”.

“Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagjaként kezdeményezem, hogy hívják össze a bizottságot, és hallgassuk meg Benkő Tibor honvédelmi minisztert, Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve a három kiválasztottat, köztük a miniszterelnök fiát” – írta Vadai.

A Fidesz közleményében úgy reagált: Vadai Ágnesnek személyes felelőssége van "a magyar hadsereg leépítésében", mert államtitkárként hagyta, hogy eladják a magyar honvédség fegyvereit, leépítették és kiszolgáltatottá tették az országot. Hozzáteszik, “fontos, hogy a magyar katonák jó kiképzést kapjanak itthon és külföldön egyaránt”. Az elmúlt időszakban 163 magyar katona kapott külföldi kiképzést, akiben pedig van akarat, “arra biztatunk, hogy jelentkezzen ilyen képzésre”. A feltett kérdésre ugyanakkor nem válaszoltak.

A témával kapcsolatban a Momentum is megszólalt. Mint Fekete-Győr András elnök a Facebookon írta, "lefordítom: adóforintokból fizették Orbán fiának drága taníttatását. Nem érdekel, hogy milyenek voltak Orbán Gáspár tanulmányi eredményei, hogy megfelelt-e a formai követelményeknek. Annak a lélektana érdekel, amikor egy politikus bűnök tucatjait elkövetve százmilliárdossá válik, de még a fia taníttatására sem ebből a rengeteg pénzből költ – hanem azt is velünk fizetteti ki".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár