szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Serényen dolgoznak az oltópontok, épp időben jött az újabb adag vakcina, az egészségügyi dolgozók után pedig az otthon élő, 89 évesnél idősebb emberek kapják meg a védőoltást – hangzott el az operatív törsz szerdai sajtótájékoztatóján.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A mutáns vírusok közösségi terjedése még nem lelhető fel nagy számban Magyarországon – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az elmúlt 24 óra járványügyi adatait kedvezőnek nevezte, mivel egyre többen gyógyulnak meg, miközben csökken az aktív fertőzöttek száma. Az elhunytak száma száz alatt van – emelte ki Müller.

Az oltópontjaink nagyon serényen dolgoznak

– mondta a tiszti főorvos a védőoltásokról. Eddig összesen 130 ezer embernek elegendő védőoltás érkezett Magyarországra, ezeket pedig már "eloltották" Müller szerint, így éppen időben jött a szerdai, 36 ezer embernek elegendő szállítmány. A 130 ezer adagból 120 ezret egészségügyi dolgozók kaptak, az oltottak közül 3000 ember már a második adagját is megkapta. Müller örül a felméréseknek, melyek szerint az emberek bíznak az oltásokban és a szakemberekben, illetve azt is örömmel újságolta, hogy már több mint 1,7 millióan regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Az idősekhez külön szólt ezután a tiszti főorvos, lényegében elismételve György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárának előző napi bejelentését. Az egészségügyi dolgozók után azok a 89 évnél idősebbek kapják majd meg a védőoltást, akik otthonukban tartózkodnak. Ugyan még az idősotthonokban, gondozottakat és gondozókat együttvéve is csak 10 százalékos az oltottság – magyarázta Müller –, de ugyanolyan esélyt szeretnének biztosítani azoknak, akik otthonukban élték meg ezt a kort. Mint a tiszti főorvos közölte, ő még üknagymamákat is ismer, akik fontosak a családjaik számára.

Kiss Róbert rendőr alezredes az elmúlt 24 óra adatait ismertetve arról beszélt: 132 intézkedés történt a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt, 320 pedig a kijárási tilalom be nem tartása miatt. A tiltás ellenére nyitva találtak a rendőrök egy budapesti, V. kerületi kocsmát, valamint egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei edzőtermet, így ezeket bezáratták 14, illetve 7 napra. Jelenleg több mint 20 ezer ember van hatósági karanténban.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller elmondta, amíg valaki fertőzött, nem kaphat oltást. Erre csak akkor kerülhet sor, ha egészségesnek nyilvánították őt.

Egy újságírói kérdés azt firtatta, hogy előfordulhat-e, hogy az oltópontokon a nap végén megmaradt oltásokat kidobják. (Vélhetően az Átlátszónak névtelenül nyilatkozó forrás állításaira utaltak.) Erre Müller azt mondta:

A vakcina aranyat ér, biztosan nem fordulhat elő olyan, hogy a nap végén kiöntsenek megmaradt adagokat.

Ha valaki nem jelenik meg valamilyen okból az oltásáért, akkor az adagját megkapja más. A tiszti főorvos szerint az oltópontok ezt meg tudják szervezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A turistákkal együtt a hiénák is eltűntek a budapesti utakról

A turistákkal együtt a hiénák is eltűntek a budapesti utakról

Nagy volt a kormányzati elán és a titkolózás, de mégsem szervezik ki a kikötőket

Nagy volt a kormányzati elán és a titkolózás, de mégsem szervezik ki a kikötőket

Gulácsi Péter: „A család az család – ez nem is lehet kérdés!”

Gulácsi Péter: „A család az család – ez nem is lehet kérdés!”