szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bőrpír, egy-két napig tartó láz, levertség – a második oltás ilyen reakciót válthat ki az országos tiszti főorvos szerint. Ezek ugyanakkor természetes jelenségek, amelyek az oltások hatásosságát bizonyítják szerinte. „Mindegyik oltás működik” – mondta. Ez volt az operatív törzs hétfői tájékoztatója.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt összesen 569 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a kijárási tilalmat 1471-en szegték meg, és két esetben döntöttek vendéglátó üzlet ideiglenes bezárásáról – mondta Kiss Róbert alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. (Ezek között volt a budapesti Központ is.)

Ezután Müller Cecília országos tiszti főorvos vette át a szót. Ő arról beszélt: kedvezően alakulnak a magyar járványadatok. Az elhunytak napi száma is csökkenést mutat, a gyógyultaké pedig növekszik – tette hozzá.

Müller szerint a járvány kezdete óta figyelik a vírus mutálódását (köztük a brit variánst), ami a koronavírus egyik jellegzetessége. „Egy jelentőseb mutálódás révén megváltozik a vírus tulajdonsága, ez járványügyi szempontból is fontos adat” – mondta.

Kitért arra, hogy zajlik a védőoltások beadása a szociális és idősotthonokban is, és hogy 9473 ember már a második dózist is megkapta. Ők hamarosan teljes védettséget élveznek, noha továbbra is vigyázniuk kell, ugyanis

nincs olyan vakcina, amely 100 százalékos védettséget nyújtana”.

Müller Cecília közölte: hétfőn és kedden 36 270 főnek Pfizer-BioNTech típusú oltóanyag érkezik az országba, vasárnap pedig a Moderna küld 9000 lakosnak elegendőt. A tiszti főorvos szerint mindegyik vakcina működik, és mindegyik bővíti azt a „fegyvertárat”, amellyel a vírus ellen védekezni lehet.

Beszélt arról is, hogy rengeteg vakcinát kötött le Magyarország, de azt egyelőre nem tudni, mikor érkeznek, és milyen mennyiségben. Szerinte ezért is született meg az a megállapodás, hogy egymillió embernek elegendő orosz Szputnyik V vakcinát szereznek be, amelyek több részletben, 30-60-90 napos időkülönbséggel érkeznek majd meg. Ugyancsak tárgyalás zajlik a kínai Sinopharm vakcinájának eléréséről is – jelezte a tiszti főorvos, aki méltatta az oltás mögötti technológiát.

Müller Cecília kitért a vakcináltság miatti, esetleges reakciókra is, amelyek a második oltást követően erőteljesebben jelentkezhetnek. Ezek közé tartozik például a bőrpír, egy-két napig tartó láz, vagy hőemelkedés, de fáradtság, levertség is kialakulhat.

Ezek ugyanakkor természetes következmények, amelyek mind az oltóanyag hatásosságát mutatják szerinte.

Az újságírói kérdések egyike arra vonatkozott, kell-e maszkot viselni kirándulás alkalmával. Kiss Róbert ezt egy hosszabb válaszban úgy magyarázta: a zöld területeken nem kötelező maszkot viselni, a távolságot ugyanakkor tartani kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót

Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót