szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A VII. kerületi vendéglátóhelyre pénzbüntetést is kiszabott a hatóság.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Két hónapig nem nyithat ki a rendőrség döntése értelmében a Központ, a budapesti Madách térnél található népszerű vendéglátóhely. A közösségi oldalukra kitett közlemény szerint a hatóság 500 ezer forint pénzbírságot is kiszabott rájuk péntek este.

Azt állítják, annak ellenére záratták be őket azonnali hatállyal és büntették meg őket, hogy minden szabályt betartottak. „Nem nyithatunk ki elvitelre, és kiszállítással sem üzemelhetünk. Egyelőre értetlenül állunk a tények előtt” – írták.

A hely Facebook-oldalán korábban azt tették közzé, hogy „mától minden pénteken és szombaton délután 3-tól este 7-ig nyitva leszünk elviteles formában”, és arra kérték az érdeklődőket, hogy egyszerre csak legfeljebb négyen tartózkodjanak odabenn, orrot-szájat eltakaró maszkban. Jelezték azt is, hogy a nyitvatartás ideje alatt zene is lesz.

A Központ tulajdonosai a Telexnek azt nyilatkozták, hogy két rendőr már délután is járt náluk, és mindent rendben talált. Fél órával a tervezett zárás előtt – amikor nagyjából 15 vendég várakozott a hely előtt a sorban, a szükséges távolságot betartva – viszont sokkal nagyobb létszámban jelentek meg.

A tulajdonosok állítása szerint arról tájékoztatták őket az egyenruhások, hogy 30 napra be kell zárniuk – később ezt 60 napra szigorították –, és pénzbírságot is kiszabnak rájuk. Azt is mondták: nem közölték velük, hogy pontosan mivel vétettek a szabályok ellen, csak a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet számára hivatkoztak.

(Nyitókép: Facebook / Központ)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a várpalotai kettős gyilkossággal vádolt férfi

Életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a várpalotai kettős gyilkossággal vádolt férfi

„Repültünk, Mari, repültünk!” – közös fotóval búcsúzik Orbán Viktor Törőcsik Maritól

„Repültünk, Mari, repültünk!” – közös fotóval búcsúzik Orbán Viktor Törőcsik Maritól

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé