szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egészségügyi szakértő szerint szabályozottan elképzelhető lenne a nyitás. Annyi biztos, hogy nagyon sok FFP2-es maszkra lenne szükség, ha a kormány megfogadná Kunetz tanácsait.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ki kell nyitnunk! Ha nem is teljesen, de szabályozottan és részlegesen. Sokkal jobban járunk így, mintha ez spontán először titokban, zugkocsmánként történne meg egy forradalommal kísérve

– írja a Facebook-oldalán Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a vendéglátóhelyekkel kapcsolatban.

Kunetz szerint megfelelő garanciákat kell arra kidolgozni, hogy a vendéglátóipari egységek legalább kültéren kinyithassanak, de arra is, hogy egyéb nyár óta zárva tartó szórakozóhelyek, mint például a színházak, múzeumok is kinyithassanak. Úgy véli, hogy meg kell fontolni a kijárási tilalom enyhítését, kitolását is.

 A szakértő felvázolta, hogy milyen óvintézkedésekkel lehetne nyitni:

  • A zárt terekben korlátozni kell a légköbméter szerinti emberszámot, kiterjesztve ezt a bevásárlóhelyekre is
  • Csak és kizárólag maszkban, mégpedig minimum FFP2-es maszkban lehet zárt térben, egymástól megfelelő távolságra bármin is részt venni, bevásárolni.
  • Kültéren is a megfelelő távolság betartása szükséges asztaltársaságonként, lehetőleg ott is maszkban üljenek, az evés-ivás kivételével, ha nem egy háztartásból valóak az asztaltársaságok.
  • Mindenhol elérhetővé kell tenni meghatározott látogatószámhoz kötötten az automata kézfertőtlenítők kihelyezését.

Kunetz szerint a középiskolákban és az egyetemeken is újra kell indítani az életet. "De csak és kizárólag FFP2-es maszkban tanórákon is, ahogyan ezt kötelezővé kell tenni az egy légterű munkahelyeken is."

És persze oltani, oltani, oltani, majd a beoltottakat szabadon engedni – írja.

Az egészségügyi szakértő szerint nem fenntartható, hogy örökké leálljanak a munkahelyek, az iskolák.

Ez nemcsak a munkanélküliek és a vagyonukat, megélhetésüket elvesztők számát, hanem a társas kapcsolatok brutális rombolásán keresztül komoly pszichés és testi károsodásokat is okoznak.

Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere is hasonló szellemben nyilatkozott hétfőn. "Társas lények vagyunk, de elzártuk magunkat a társaságtól. Iszonyatos lelki teher ez az egész társadalomnak, aminek hatásait ma még nehéz – ha nem lehetetlen – felmérni" – írta.

A polgármester is úgy véli, hogy az "észszerűtlen korlátozásoknak" véget kellene vetni. Szerinte a vendéglátóhelyeknek engedélyezni kellene, hogy kinyissák a teraszaikat. A beoltottak fogyaszthassanak bent is, a kijárási korlátozást is kitolná, illetve a boltok nyitvatartási idejét is.

Nem csak Magyarországon lehet olyan hangokat hallani egyre gyakrabban, hogy a korlátozásokon enyhíteni kellene, több európai országban az utóbbi hetekben valódi tüntetéshullám vette kezdetét.

Hollandiában a brit vírusmutáció miatt bevezetett esti kijárási tilalom miatt törtek ki zavargások; Franciaországban a diákok vonultak az utcára nemrég; Olaszországban, másfél hete több étterem is tüntetőleg nyitva tartott a kötelező hatórás zárás után.

Országok a teljes idegösszeomlás szélén: Európa-szerte tüntetnek a korlátozások miatt

Van, ahol a kijárási korlátozások miatt autókat gyújtogatnak, máshol az éttermek dacolnak a kötelező zárórával, és olyan város is akad, ahol a magányos diákok próbálják meggyőzni a vezetést az iskolák újranyitásáról. Egy dolog azonban mindenhol közös: egyre több országban törnek ki zavargások a járványügyi korlátozások miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Voltak olyan beoltottak, aki később elkapták a fertőzést

Müller Cecília: Voltak olyan beoltottak, aki később elkapták a fertőzést

Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei

Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly