A PTE rektora a modellváltás kezdeményezését javasolja a szenátusnak

A PTE rektora a modellváltás kezdeményezését javasolja a szenátusnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megszereztük a Pécsi Tudományegyetem elé kerülő előterjesztést, amit megszavaztat pénteken Miseta Attila rektor a Szenátussal. A rektor legutóbb az ellentmondó információk miatt elhalasztotta a döntést.

A Pécsi Tudományegyetem szenátusának Miseta Attila rektor arra tesz javaslatot pénteken, hogy támogassa a fenntartóváltást – derült ki a hvg.hu-hoz eljutott előterjesztésből.

A szenátus két határozati javaslatról szavazhat. Az első tartalmazza a modellváltás támogatását, azzal, hogy az átalakítás során biztosítani kell, hogy "a Klinikai Központ az orvos- és egészségtudományi képzésben, kutatásban és a betegellátásban betöltött szerepének megőrzése érdekében a Pécsi Tudományegyetem, mint modellváltó egyetem integráns része maradjon."

A második javaslatban a peremfeltételeket határozták meg, amire – mint írják – törekedniük kell az egyetemet képviselőknek a jelenlegi és az alapítványi fenntartóval folytatandó tárgyalások során.

Fontosnak tartják, hogy az egyetem egyben maradjon, azt írják, hogy a modellváltásra a Klinikai Központot, valamennyi kart, önálló szervezeti egységet és az Egyetem által fenntartott intézményeket magában foglaló, a nem pécsi székhelyű, illetve telephelyű szervezeti egységekre is kiterjedő egységben valósuljon meg. Az egyetemi autonómia sarkalatos pontjait egyrészt törvényben, másrészt az egyetem és az alapítvány alapító okiratában is rögzítenék.

A feltételek érintik természetesen a fizetések kérdését is. Azt akarják elérni, hogy az egyetemi dolgozók díjazását emeljék és a juttatásaikat kollektív szerződésben rögzítsék.

Az előterjesztés szerint az is feltételként szerepel, hogy a Klinikai Központ dolgozói esetében alkalmazni kell az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény rendelkezéseit és biztosítani kell az oktatásban részt vevő foglalkoztatottak megfelelő többletdíjazását is, vagyis, hogy a tanári munkájuk után is kapjanak fizetést.

Belekerültek a hallgatói önkormányzatok javaslatai is az előterjesztésbe. Feltétel lett, hogy a hallgatók tanulmányi és szociális ösztöndíjakhoz való jogait – legalább az ez idő szerinti mértékben – biztosítani kell, de kitértek arra is, hogy a hallgatói önkormányzatok továbbra is megkapják a feladataik ellátásához szükséges pénzt. Továbbra is ragaszkodnak a szenátusban az eddigiekkel megegyező létszámú képviselőhöz.

A PTE rektora a Szenátus múlt heti ülésén elhalasztotta a döntést, miután 15 perc alatt ellentétes információkat hallott az egyetemi klinika sorsáról. Az előterjesztés alapján azóta több egyeztetést lefolytattak az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a társegyetemekkel, így alakultak ki a határozati javaslatba írt peremfeltételek.

Az orvostörvény élesedése előtt modellváltásba hajszolnák az orvosképző egyetemeket

Nagy hajtásban, hetek alatt vezényelnék le az egyetemi modellváltást az orvosképzést nyújtó egyetemeknél. Bár az intézmények hivatalosan maguk kérhették ezt, több jel is arra utal, hogy valójában belehajszolják őket a nagyobb önállósággal, több pénzzel és régiós vezető szereppel kecsegtető, de végső soron az autonómiájukat fenyegető váltásba.

Hozzászólások