szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sandhurst brit katonai akadémia képzési költségei akár a 34 millió forintot is elérhetik. A miniszterelnök fia itt végzett, csakúgy, mint néhány másik magyar. De őróluk semmit nem tudni.

Miután kiderült, hogy a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár és két másik magyar állampolgár is a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián tanult, Vadai Ágnes írásbeli kérdéssel fordult a Honvédelmi Minisztériumhoz, hogy megtudja, ki volt a két másik hallgató.

A tárca – közérdekű adatigénylésünkre – megerősítette, hogy Orbán Viktor fia a brit elitakadémia egyik magyarja volt, de a másik kettőről semmit nem árultak el. Azt is közölte a HM – cáfolva a Népszava ezzel kapcsolatos információját –, hogy az érintettek nem a tárca ösztöndíjasai voltak. Lapértesülések szerint a kurzus díja fejenként 93 ezer font, azaz több mint 37 millió forint.

A DK-s képviselő nem is cifrázta túl a kérdést, csupán arra akart választ kapni, hogy

ki és miért tanulhatott Sandhurstben?”

A válasz egyenesen Benkő Tibor honvédelmi minisztertől érkezett, aki mindenekelőtt azt közölte, hogy a honvédség számára kiemelten fontos a katonák folyamatos és tervszerű kiképzése.

Benkő részletezi, hogy az elmúlt években harcászati szintű képzésen, kiképzésen 84 tiszt, hadműveletin 25, míg stratégiai szintű képzésen 54 tiszt vett részt. A képzésre magyar katonák közül bárki jelentkezhetett, akinek ilyen törekvései voltak – írta a honvédelmi miniszter.

A miniszter ezután kitér a Sandhurst ügyére, noha az akadémia nevét egyszer sem említi. Azt írja viszont, hogy a nemzetközi katonai oktatási rendszer kölcsönösségi alapon működik, és hogy ennek megfelelően a brit fél is térítés ellenében biztosítja a képzéseken történő részvételt. A miniszter levele szerint az egy hallgatóra lebontott képzési költség attól függ, hogy a hallgató a tanfolyam mely moduljaiban vagy fázisaiban vesz részt. De az összeg egyébként akár 34 millió forintig is terjedhet.

Benkő szerint a képzésre felvételt nyert hallgatókkal a Magyar Honvédség tanulmányi szerződést köt, melynek értelmében a képzés befejezését követően akár 5 vagy több év szolgálati viszony letöltése szükséges a Magyar Honvédség állományában. “Amennyiben a kötelező szolgálati viszont nem tölti ki a hallgató, abban az esetben visszafizetési kötelezettség terheli” – áll a tárcavezető válaszában.

Benkő Tibor neveket ugyanakkor nem említ, azt viszont megírta, hogy “a Honvédségben mindenki számára nyitva áll a lehetőség, hogy a feltételek teljesítése esetén különböző tanfolyamokra, képzésekre és kiképzésekre jelentkezzen, itthon és külföldön egyaránt”. Szerinte a feltételek között sem korábban, sem a jövőben nem szerepel szempontként a nemi hovartartozás kérdése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem engedték be Navalnijhoz az orvosait, betiltották az érte szervezett tüntetést

Nem engedték be Navalnijhoz az orvosait, betiltották az érte szervezett tüntetést

Napokig tarthat a helyreállítás az újfehértói vonatbaleset után, új menetrendet vezettek be

Napokig tarthat a helyreállítás az újfehértói vonatbaleset után, új menetrendet vezettek be

Végelszámolás alatt áll az Elios-ügy központi cége

Végelszámolás alatt áll az Elios-ügy központi cége