szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelenlegi országgyűlési képviselők, volt polgármesterek, ismert roma politikusok is szerepelnek azok között, akiket a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországért Mozgalom támogatni fog a majdani ellenzéki előválasztáson.

Bejelentette Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetője, hogy kiket indítanak, illetve támogatnak a 2022-es parlamenti választásokat megelőző, őszi ellenzéki előválasztáson.

A politikus az online sajtótájékoztatóján azt mondta, az MMM 65 körzetben biztosan indít vagy támogat egyéni jelöltet az előválasztáson. Egyelőre 17 embert nevezett meg:

 • Szél Bernadett, őt független jelöltként támogatják Pest megye 2. választókörzetében Budaörsön;

Szél, aki függetlenként korábban szövetséget kötött a Momentum Mozgalommal a hvg.hu-nak azt mondta, nem tudott Márki-Zayék bejelentéséről, és jelezte, még nem eldöntött tény, hogy a körzetben jelölteti majd magát. Mindenesetre nagy megtiszteltetésnek nevezte, és megköszönte, hogy támogatják.

 • Csordás Anett, a Pikó András 8. kerületi polgármestert is indító C8 jelöltje, Budapest 6. választókörzetben a 8–9. kerületben;
 • Mellár Tamás ellenzéki országgyűlési képviselő, Baranya megye 1. választókörzetében;
 • Márki-Zay Péter Csongrád megye 4. választókörzetében (Hódmezővásárhely–Makó), a politikus itt jelezte, akkor indul, ha nem lesz más esélyes jelölt a fideszes Lázár Jánossal szemben; ugyanakkor Márki-Zay a miniszterelnök-jelöltségért is versenybe szállna,
 • Lakatos Béla Ács volt polgármestere Komárom-Esztergom megye 3. választókörzetében Komáromban;
 • Ifjabb Bogdán János Fejér megye 3. választókörzetében Bicske központtal;

Utóbbi kettő esetében Márki-Zay arról beszélt, hogy azért álltak melléjük, mert hiteles roma politikusok, és sok hasonlóra van szükség, ezért arra biztatta az ellenzéki pártokat, hogy minél több roma politikust indítsanak, és lehetőleg jó, listás helyeken. Szerinte ennek szimbolikus jelzésértéke van a cigányság "szeretetteljes integrációja" szempontjából. A további jelöltek:

 • Alpár György drávaszerdahelyi polgármester Baranya megye 4. választókörzetében, Szigetvár központtal;
 • Mészáros Gábor, a kisteleki Kossuth Kör vezetője, korábbi kisteleki polgármesterjelölt Csongrád megye 3. választókörzetében (Szentes, Csongrád, Kistelek);
 • Gotlóz Tibor megyei MMM koordinátor Fejér megye 5. választókörzetében Sárbogárdon;
 • Dr. Kiss Krisztián ügyvéd tiszavasvári helyi képviselő Szabolcs-Szatmár megye 2. választókörzetében;
 • Lővey Csaba önkormányzati képviselő Szabolcs-Szatmár megye 1. választókörzetében Nyíregyházán,;
 • Molnár Tibor, a helyi Kossuth Kör tagja Zala megye 2. választókörzetében, Keszthelyen.
 • Preininger Rozália Kossuth körös önkormányzati képviselő és dr. Sörös Gergely helyi alpolgármester az MMM helyi koordinátora, a bajai választókörzetben;
 • Szabó Miklós volt MDF-es polgármester Győr-Sopron megye 5. választókörzetében, Mosonmagyaróváron;
 • Urbán Tibor helyi vállalkozó Győr-Sopron megye 1. választókörzetében;
 • Vajda Zoltán, a helyi Kossuth Kör tagja, önkormányzati képviselő, Budapest 13. választókörzetében;

Márki-Zay fontosnak tartja, hogy a jelöltek az előválasztás előtt nyilatkozzanak arról, hogy ha győznek, akkor hajlandók a közös ellenzéki listán indulni, ha pedig nem győznek, akkor hátralépnek, és beállnak a győztesek mögé. Viszont szerinte ennek hiányában sem szabadna senkit kizárni, és mozgalmával kiállnak amellett, hogy minden civil és valamennyi párt jelöltje indulhasson az előválasztáson.

Kijelentette, nem támogatják, és károsnak tekintik, hogy ellenzéki erők akár pártként, akár független jelöltként a majdani közös listán kívül induljanak a 2022-es választáson. Márki-Zay szerint ez vonatkozik Pálinkás József volt MTA-elnök pártjára, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra és a Jobbik volt tagjaira is.

A politikus közölte, csak az előválasztással lesznek képesek a választópolgárok aktivizálására és mobilizálására, a jelöltek megismertetésére és népszerűsítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

A fehérorosz KGB fogságába került a legrégebbi ellenzéki párt vezetője

A fehérorosz KGB fogságába került a legrégebbi ellenzéki párt vezetője