szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Indexet tulajdonló alapítvány korábbi vezetője beszélt a Partizánban a lap körüli botrányról. Szerinte az utolsó csepp a pohárban Vaszily Miklós érkezése volt.

Index-botrány
Alig néhány hónap telt el azóta, hogy az Index főszerkesztőjének kirúgása miatt felállt a szerkesztőség és új hírportál indított Telex néven, máris menesztették a helyükre kinevezett vezetőket az Index éléről. Szűk fél év alatt tehát két fordulatot is megélt Magyarország egyik vezető hírportálja - kövesse velünk az eseményeket cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Bodolai László volt a Partizán vendége, a videointerjúban a jogász hosszan beszélt az Indexről. Bodolai volt az ugyebár, aki elindította a lavinát nyáron az Indexnél, amikor a lapot tulajdonló alapítvány akkori vezetőjeként kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt, miután egy tavaly júniusi kuratóriumi ülés tartalma kiszivárgott a sajtónak. Az ülésen egy olyan javaslat hangzott el, amely szerint az Index egyes rovatait kiszervezték volna a szerkesztőségből. Dull elbocsátása után két nappal, július 24-én az Index közel összes munkatársa felmondott a lapnál, azóta főként új munkatársakkal üzemel a portál, míg az exindexesek megalapították a Telexet.

Bodolai elmondta Gyulás Mártonnak, hogyan került az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány élére. A 444.hu szemléje szerint 2017-ben az akkori tulajdonos Spéder Zoltán választotta ki, mert előtte ügyvédként ő képviselte azokban a perekben, amelyeket a kormányközeli média ellen indított, miután az FHB Bank és az Indamedia korábbi tulajdonosa kegyvesztetté vált a kormány szemében. Azt is elmondta, azért akarta Spéder egy alapítványba menteni az Indexet, mert a NER támadást indított ellene. Bodolai úgy véli, ha Spéder Zoltánnak nem mond igent az alapítványi modellre, akkor az Index rövid időn belül úgy járt volna, mint a Népszabadság, és most ez a felelősség nyomná. „Ezt nehezebben tudtam volna elviselni, akkor nem lenne Telex sem” – tette hozzá.

Bodolai szerint azt viszont Spéder nem elárulta el neki, hogy Simicska Lajosnak opciós vételi joga volt lapra, állítása szerint ezzel csak akkor szembesült, amikor Simicska lehívta az opciót. Az ügyvéd a Partizánban arról is beszélt, hogy valójában az alapítványt létrehozó NP Nanga Parbat 17 Zrt. mögött is Spéder állt, ő biztosította a részvények árát. Azt is elmondta, hogy soha nem voltak nála a részvények.

"Az alapítvány megvette a részvényeket papíron, és úgy volt megállapítva a részvény vételára, hogy azt akár 10-15 éven keresztül részletekben kellett Simicska Lajos cégének teljesíteni. Addig volt egy óvadéki szerződés a részvényeken, és így a Simicska Lajos érdekkörében lévő ügyvédi irodába kerültek a részvények egy páncélszekrénybe. Szóval soha nem voltak nálam.” – mondta.

Erről az időszakról azt mondta Bodolai, hogy nagyon komoly fenyegetéseket kapott. Azt mondta, hogy 2017 után egy évig a Farkas-hegyen készenlétben tartott egy kisrepülőgépet, hogy bármikor Bécsbe tudjon menekülni. Azt állította a riportban, hogy például Schmidt Mária felől is kapott olyan üzeneteket, hogy „felmossa vele az Indexet”.

Beszélt a szerkesztőség feldarabolási tervéről is, ami azután született, hogy Vaszily Miklós megjelent a Magyar Fejlődésért Alapítványt alapító NP Nanga Parbat 17 Zrt-nél. Bodolai szerint a szerkesztőség elé akarta vinni a Gerényi Gábor nevével fémjelzett tervet, hogy visszaverjék, és ő maga sem támogatta ezt a koncepciót. Az igazgatóságban úgy döntöttek, hogy amíg nincsen konkrét koncepció, addig ne vonják be a szerkesztőséget, mert feleslegesen hergelnék őket.

Évek óta csapkodnak már a villámok az Index körül

Az Index főszerkesztője és a szerkesztőség sok tucat munkatársa veszélyben érzi a lap függetlenségét, az azt tulajdonló alapítvány vezetője szerint mindez félreértés, az újságírókat félrevezették. Az Index "átállításáról" szóló pletykák az elmúlt években hol erősödnek, hol gyengülnek, és nem segít, hogy a közelmúltban a TV2 elnöke megjelent a lap hirdetési felületeit értékesítő cég tulajdonosai között.

Beszélt a végjátékról is Bodolai. Azt állítja, hogy az ülés után egy vezetőségi tag azzal kereste meg, hogy beszéljen a főszerkesztő Dullal, mert szerinte valamire készül. Felhívta és azt mondta neki, hogy szerinte nincs Gerényi-terv, de lehetséges, hogy a kultúra vagy a sportrovatot megpróbálják kiszervezni. Utána jelent meg a sajtóban a terv, Bodolai László szerint nem a kiszervezési terv volt itt a gond, hanem az, hogy az igazgatósági ülés vitájának a részletei jelentek meg.

Dullról azt mondta, hogy alkalmatlannak tekintette, ugyanakkor arról is beszélt: szerinte mindenképpen robbant volna a bomba, Vaszily érkezése volt az utolsó csepp a pohárban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházreformra készülhet a kormány

Kórházreformra készülhet a kormány

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák

Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák