szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Márciustól nem mehet ugyanahhoz az orvoshoz a beteg magán- és közellátásba. Kivételek vannak, a november közepe előtt megkezdett kezelésekre ez nem vonatkozik.

Hétfőtől – elméletben legalábbis – szétválik a magán- és közellátás: a március 1-től az orvos nem kezelheti betegét ugyanazzal a problémával a magán- és közellátásban.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján az általános gyakorlat az lesz, hogy a magánrendelőben elvégzett vizsgálat után az orvos nem mondhatja a páciensnek, hogy menjen be hozzá másnap a kórházba, kiír neki nagylabort, CT-t, vagy esetleg majd ott megműti – magyarázta a törvény benyújtása idején a hvg.hu-nak egy névtelenséget kérő egészségügyi szakértő. Ugyanígy, az állami kórházban műtött betegét sem rendelheti be magánrendelésre kontrollra.

A kormány azt ígérte, hogy bizonyos szakmákra – így a szülész-nőgyógyászokra – kivétel vonatkozik majd, azonban a részleteket tisztázó rendelet még mindig nem jelent meg.

A törvény alapján a tiltás csak az új betegekre vonatkozik. A Magyar Orvosi Kamara korábban levélben kérdezett rá az Országos Kórház Főigazgatóságnál a részletekre. A válasz szerint az összeférhetetlenségi szabályokat március 1-ig nem alkalmazzák, és

azokra, akik 2020. november 18. előtt kezdték meg a beteg kezelését nem vonatkozik a szabály március 1. után sem.

Az átmeneti időszakban, 2020. november 18. és 2021. február 28. között az egészségügyi dolgozó elláthatja a beteget azonos betegséggel mind magán-, mind közfinanszírozott ellátás keretében, azonban ha a kezelést magánellátás keretében 2020. november 18. után kezdte meg, akkor 2021. március 1-től közfinanszírozott ellátás keretében már nem kezelheti ugyanazt a beteget ugyanazzal a betegséggel.

A levélben azért a novemberi dátum a határ, mert a törvény akkor lépett hatályba. Az átfedést könnyű ellenőrizni, ugyanis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe felkerül az összes vizsgálat és beutaló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erzsébet nem azért lett királynő, hogy lemondjon

Erzsébet nem azért lett királynő, hogy lemondjon

350 ezer forint Covid-bónuszt kapnak a győri Audi-gyár dolgozói

350 ezer forint Covid-bónuszt kapnak a győri Audi-gyár dolgozói

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni