szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor miniszterelnöknek csütörtökön csak rossz híre volt, azt mondta, a járvány két legnehezebb két hete jön, az eddiginél is nagyobb terhelés lesz a kórházakon. A járványügyi korlátozásokat március 15-ig hosszabbította meg a kormány. Ezek után érkezett a miniszterelnök a Kossuth Rádióba a szokásos péntek reggeli interjúra. Arról beszélt, a kórházakban vissza kell hozni a tavaly áprilisi és novemberi korábbi készültségi állapotot, illetve az Európán kívüli külföldi utazásokat korlátozni fogják. Arról, hogy kell-e további szigorítás, a következő napok adatai alapján döntenek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A helyzet drámaian romlik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az operatív törzs üléséről érkezve bejelentette, 4668 új fertőzöttet találtak, 123 koronavírusos beteg hunyt el. Kórházban 5027 ember van, közülük 451-en lélegezetőgépen.

A fertőzések száma a következő két hétben drasztikusan nőni fog, a kérdés, hogy az egészségügy teherbíróképessége elég lesz-e - mondta a miniszterelnök.  Szabadon 15831 kórházi ágy van, 2296 lélegeztetőgéppel felszerelve (itt érdemes megjegyezni, hogy 16 ezer lélegeztetőgépet vett a kormány, ezek egy része non invazív, vagyis egyszerűbb eszköz), ez messze van a jelenlegi terheléstől.

Orbán Viktor ezután bejelentette, el kellett rendelni emelt szintű készültséget a kórházakban. Azt a készültségi állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt. A vezénylési listákat is át kellett nézni.

Az oltások beadására lesz elég ember, hiszen alapvetően azt a háziorvosokra bízzák.

A kérdés, hogy van-e elég vakcina, a Modernából lekötött-e Magyarország eleget? Noha az derült ki, hogy Modernából arányosan kevesebbet foglalt be az ország, Orbán általánosságban válaszolt a kérdésre, azt mondta, "szamárság, hogy nem kötöttünk le elég vakcinát", hiszen több, mint 17 millió adagról van szó, de a lekötéssel nem lehet oltani, csak a vakcinával. Ez pedig az unióból nagyon lassan érkezik, ezért is vett a kormány kínai és orosz vakcinát is. Orbán reméli, ő is soron kerül hétvégén vagy jövő héten, neki a kínai vakcina juthat. Ő speciel azt is szeretné.

Felelőtlenségnek tartja a baloldal viselkedését, szerinte oltásellenesek, bizonytalanságot szítanak, le akarják beszélni az embereket az oltásról, holott ez az egyetlen esély a túlélésre. Orbán azt kérte, mindenki regisztráljon. Megint azt ígérte, hogy a 2,6 millió oltásra regisztrált húsvétig megkapja legalább az első adag vakcinát.

Nagy Katalin műsorvezető felvetette, szükség van-e újabb szigorításra. Orbán erre azt mondta, ez az a helyzet, mikor az egyik szemünk nevet, a másik sír Egyfelől van vakcina, lehet gondolkodni a feloldásról, közben viszont átmenetileg 2-3 hétig egy erőteljes felfutó szakasz következik, amihez viszont fegyelmezettségre van szükség.

Vannak a szigorításra vonatkozó javaslatok, ezeket meg kell fontolni, a következő néhány nap adata lehet döntő - közölte. Az viszont biztos, hogy a határon szigorítani kell, az operatív törzs nagyon szigorú szabályokat dolgoz ki az Európán kívüli utak radikális korlátozására. Üzleti okokból lehet utazni, azonban Orbán utalt rá, hogy ezt többen kijátsszák, és valójában nyaralni mennek a most nagyon olcsó helyekre, viszont ezzel behozhatják a dél-afrikai mutációját a vírusnak. A mostani felfutás is a mutációhoz köthető, ha bejön egy újabb is, "akkor kész vagyunk."

Orbán szerint ebben a helyzetben semmi értelme uniós kötelezettségszegési eljárásokat indítani a határok lezárása miatt egyes országok ellen, mert "nagy a baj." Minden országnak magát kell megvédenie, lehetőleg a gazdaság működéséhez szükséges áru és tőkeáramlás fenntartásával.

Az uniós miniszterelnöki csúcson felmerült, hogy miért nincs elég vakcina. Orbán - az elmúlt hetek támadó retorikájához képest meglepően barátságos hangnemet megütve - arról beszélt,

jól tárgyalt a Bizottság, mikor olcsóbban próbált vakcinát szerezni,

csakhogy időt vesztett ezzel. Márpedig ebben a helyzetben az idő fontosabb, mint a pénz. "Lehet ezért a Bizottságot fenéken billenteni, többen meg is teszik, én nem tartozom közéjük." Orbán azt mondta, az "egy lábon állást" nem szabad engedni, ezért is hozunk be minden biztonságos, hatékony, és a magyar hatóságok által elfogadott vakcinát.

Tényleg kérnek Moszkvához számot? - kérdezett rá Nagy Szijjártó Péter külügyminiszter egyik nyilatkozatára. Orbán nem égette be Szijjártót, azt mondta, a diplomáciai megbeszélések folyosói egyeztetéseiről nem ildomos információt kiadni, de azért itt komoly és okos vezetőkről van szó, akik szenvednek a járvány hatásai miatt.

A miniszterelnöki csúcson Orbán szerint tegnap mindenki elmondta azt is, zavaró, hogy a korábbi kommunikáció arról szólt, hogy az EU-n kívül nyomorultabb az élet van, közben meg a britek az oltások terén jobban teljesítenek. "Ez kínos."

Orbán bejelentette azt is, a nehéz helyzetbe jutott ágazatok számára átmenetileg megítélt bér- és munkahelymentő támogatásokat az újranyitás után egy hónapig fenntartják. A részleteket a következő napokban jelentik majd be.

A foglalkoztatottsági adatok is romlottak, most az egy évvel ezelőttihez (tehát durván a járvány nyitányához) képest 55 ezerrel kevesebben dolgoznak. Ennyi új munkahelyet kell tehát létrehozni.

Nagy Katalin az utolsó percekre az állatvédelmi konzultáció kérdéseit tartogatta - amelyet szintén kitöltött Orbán Viktor. Azt kérdezte, minden abban szereplő kérdésre lesz-e megoldás, mire Orbán arról beszélt, ez az ügy is fontos, felelős állattartásra kér mindenkit, de most a vírus, a munkahelyteremtés és vakcinabeszerzés kérdései miatt hátrébb kerül az ember fejében. Miután Orbán rövidre zárta a témát, a műsor kicsit korábban, 7.56 perckor ért véget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint ötszáz letartóztatott a Navalnij melletti oroszországi tüntetéseken

Több mint ötszáz letartóztatott a Navalnij melletti oroszországi tüntetéseken

Család- vagy kerékpárosbarát védjegy is jöhet a hazai vendéglátásban

Család- vagy kerékpárosbarát védjegy is jöhet a hazai vendéglátásban

Itt a teljesen új és teljesen hibrid Honda HR-V

Itt a teljesen új és teljesen hibrid Honda HR-V