szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az osztály orvosai közül végül nem hárman, hanem 12-en írták alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést az intézmény szerint.

A fekvő- és járóbeteg-szakellátás az Intézetben biztosított, az osztály nem vált működésképtelenné

– ezt közölte a hvg.hu megkeresésére a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet kedden. Egy nappal korábban Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hozott nyilvánosságra egy levelet, amelyet a kórház főigazgatója a Nemzeti Népegészségügyi Központnak címzett. Az volt benne olvasható, hogy a három belgyógyászati osztály közül csak kettő maradt működőképes, mert a II. belgyógyászati osztálynak mindössze három orvosa, szakorvosa volt hajlandó aláírni az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést.

Most azonban a kórház azt közölte, hogy 12 orvos esetében jött létre az egészségügyi szolgálati jogviszony, négy orvos esetében pedig nem.

Korábban levelet írt Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszternek a Jahn Ferenc kórház helyzete miatt érintett XVIII. kerület polgármestere. Szaniszló Sándor elfogadhatatlannak nevezte a helyzetet, és felszólította a minisztert, hogy azonnali hatállyal teremtsék meg az osztály működésének személyi feltételeit. Vagy ha erre Kásler Miklós képtelen, akkor „azt ismerje be és haladéktalanul nyújtsa be lemondását” – tette hozzá.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató keddi sajtótájékoztatóján igyekezett lehűteni a kedélyeket, adatai szerint az egészségügyi dolgozók 95 százaléka aláírta a szerződését, és teljes garanciát lehet adni, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás. A számok alapján ugyanakkor ez nagyjából 5500 egészségügyi dolgozót jelent.

Azt az országos kórház-főigazgató azt elismerte, hogy vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, ezeken a helyeken átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket.

Sajtóinformációk szerint az egyik ilyen hely a tatabányai Szent Borbála kórház, ahol az éjjel már nem volt éjszakai műszak a sürgősségi betegellátó osztályon.

5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Egyes helyekről tömegével távoznak azok az egészségügyi dolgozók, akik úgy döntöttek, hogy nem írják alá az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Van, ahol komplett osztályokon szűnhet meg az ellátás. A távozókat kérdeztük arról, mi jön most.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Fülöp herceg halála után egy időre a királynő is visszavonul, nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyságban

Fülöp herceg halála után egy időre a királynő is visszavonul, nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyságban