szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Amit tud, visz a Fidesz, most éppen a POSZT-ot cseni el Pécstől. De nem csak az ellenzéki településeket bünteti a kormányzó párt. A hatalomátmentés technikája is felsejlik az oktatás és a kultúra hol nyílt, hol lopakodó gyarmatosításában, kiszervezésében.

„Ott kell lenni mindenhol” – magyarázta egyik fideszes forrásunk a párt legújabb kulturális és oktatási stratégiáját a HVG-nek. A centrális erőtér összeomlása és az ellenzéki összefogás lehetősége már a 2019-es önkormányzati választásokon megmutatta a hatását, hiszen a Fidesz számos vidéki nagyvárost elveszített. Orbán Viktor kormányfő igyekszik felkészülni arra az eshetőségre, ha 2022-től nem ő ülne szorgalmasan szövögetett, centralizált struktúrájának a középpontjában.

A túlélést nemcsak az oligarchák bankszámláin felhalmozott pénzek garantálhatják, hanem azok az ideológiaformáló kulturális terek, intézmények is, amelyeket a Fideszhez közeli emberek változatos trükkökkel és egyre vehemensebben igyekeznek kinyerni az állam és az önkormányzatok fennhatósága alól. A terjeszkedő kulturális erőcentrumok között élen jár a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság (MTT), a rendszerváltás nép-nemzeti köreinek egyik vezéralakja, Lezsák Sándor Nemzeti Művelődési Intézete (NMI), valamint a százmilliárdokkal kitömött Mathias Corvinus Collegium.

A legfrissebb zsákmány a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amely nemcsak nevet vált, de végleg el is tűnhet a kínálatból, de a Fidesz fürkészői mindenhol ott vannak, ahol felbukkan egy rozoga, felújításra szoruló, anyagi gondokkal küzdő kultúrház, színház, és legott segítő kezet nyújtanak, de valójában inkább befolyást szereznek.

Ha véletlenül ellenzéki önkormányzathoz kerülne állami adóforint, például az úgynevezett gazdaságvédelmi akcióterv keretében, a kormány villámgyorsan kiigazítja a tévedést. December 4-én még hiba csúszott a gépezetbe, mert átment egy kormányhatározat, amely a járvány hatásainak kompenzálására 5 milliárd forintot különített el az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények támogatására, további egymilliárdot pedig az országos hálózattal rendelkező kulturális szövetségek számára. A kiosztás feladatát a Pénzügyminisztériumra és az Emmire szignálták, vagyis az államigazgatás szempontjából megfelelő helyeken dönthettek volna a pénz sorsáról. Ám a december még el sem múlt, máris módosították a határozatot, és a 6 milliárd forintot átadták a Lezsák Sándor magánalapítványába kiszervezett Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft.-nek.

A HVG Fókuszában "Lezsáklandről" is írunk, a homokháton a semmiből kirajzolódó miniváros, a Hungarikum Liget sziluettje, csillagvizsgálóval, készülő wellnessfürdővel, szállodával, golfpályával és lovardával az állami feladatok kiszervezésének mintapéldánya lehetne.

További részletek a HVG e heti számában és a hvg360-on.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló

Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai