szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációjának vezetője szerint az EPP sok időt ölt a Fideszbe, az viszont “egy jottányit sem engedett”. A Magyar Nemzet közben úgy értesült: a Fidesz ma elhagyja az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját.

Az északi és balti országok hat kereszténydemokrata pártjának vezetője kedd este nyilatkozatot adott ki, amelyben kezdeményezik a Fideszhez tartozó EP-képviselők tagságának felfüggesztését – írja a Népszava, amely úgy tudja: minderről egy levél is készült, amelyet Manfred Weber frakcióvezetőnek címeztek.

Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációjának vezetője, az új előírások egyik kezdeményezője és kidolgozója azt mondta: az EPP sok időt ölt a Fideszbe, az viszont “egy jottányit sem engedett”, és nem volt hajlandó nyitni a többiek felé. “A párbeszéd híve vagyok, s azon dolgozom, hogy közös megoldásokat találjunk, de elutasítom, hogy Orbán megint megpróbáljon megzsarolni minket, és ismét minket vádoljon” – fogalmazott a politikus. Karas volt egyébként az is, aki tavaly decemberben Deutsch Tamás kizárását kezdeményezte, amiért az előzőleg gestapózott.

„Ha az uniónak szüksége lesz B-tervre, az a Fidesz kizárását is felgyorsítja a Néppártból"

Deutsch Tamás frakciótagságának megszüntetését kezdeményezte Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai delegációvezetője. Az ÖVP politikusát a vétóról, a Fideszről és Szájerről kérdeztük.

A Népszava azt írja, hogy az Othmar Karas és az általuk megkérdezett, névtelenséghez ragaszkodó EPP-sek mind azt hangoztatják, hogy a Fidesz frakciótagságának felfüggesztését a pártcsaládból való kizárásnak kell követnie. (Az ernyőszervezetben 2019. márciusában függesztették fel a magyar pártot, státusza azóta változatlan.) Az osztrák EP-képviselő azt ugyanakkor nem erősítette meg a lapnak, hogy a szerdai döntés után maga is javasolni fogja-e a fideszesek felfüggesztését.

Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor. Ha arra kerül a sor, szerintem a frakció a Fidesz tagságának a felfüggesztése mellett lesz”

– mondta.

A kormányközeli Magyar Nemzet időközben arról írt, hogy információik szerint a Fidesz ma elhagyja az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját. A távozásra szerintük azután kerülhet sor, hogy a frakció ma, vagyis szerda délelőtt megszavazza alapszabályzatának módosítását, "ami gyakorlatilag előirányozná a kormánypárti delegáció felfüggesztéséről szóló voksolás kiírását".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dorosz Dávid: Orbán Mohácsot hozott – közösen változást fogunk

Dorosz Dávid: Orbán Mohácsot hozott – közösen változást fogunk

Az Európa Tanács egyetlen korrupcióellenes ajánlását hajtotta végre a kormány, azt is csak részben

Az Európa Tanács egyetlen korrupcióellenes ajánlását hajtotta végre a kormány, azt is csak részben

PSZ: Azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legnehezebb megvalósítani a távolságtartást

PSZ: Azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legnehezebb megvalósítani a távolságtartást