szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szigorításokat jelentett be a kormány a járványhelyzet romlása miatt. Hasonlítsa össze táblázatunk segítségével, mi szigorodott a korábbiakhoz képest!

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szerda éjfélig 6278 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak és 152-vel nőtt a koronavírus magyarországi áldozatainak száma. A kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma hetek óta meredeken nő, a kormány a romló számok miatt számos területen szigorításokat vezetett be.

A szigorítások március 8. hétfőtől lépnek érvénybe és két hétig tartanak, kivéve a közoktatás esetében, ahol a tavaszi szünet végéig, április 7-ig. Táblázatunk segítségével összehasonlíthatja, hogy mennyivel szigorúbb most a helyzet, mint korábban volt.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón a főbb döntéseket jelentette be, további részletek még várhatók.

Intézkedés Harmadik hullám Második hullám Első hullám
Kijárás Nem változott a korábbiakhoz képest. A kormány arra kéri a munkáltatókat, hogy ahol tudják, biztosítsák az otthoni munkát. A maszkhasználat mindenhol kötelező (de nem mondták be, hogy az FFP2 is kell például a boltokban), szigorítják a határátlépést. Szabadtéri

sporttevékenységet ott lehet végezni, ahol biztosítható a másfél méteres távolság.

Tilalom este 8 és hajnal 5 között, ekkor csak munkavégzés, munkából hazajárás vagy egyéb rendkívüli indokkal lehet az utcán közlekedni.

Kijárási tilalom helyett kijárási korlátozások voltak, de nem bizonyos napszakban, hanem március 28. és április 11. között végig. Igaz, a kivételek (a szabadban tartózkodás alapos indokai) köre sokkal bővebb volt.

Gyülekezés Nem változott a korábbiakhoz képest. Minden gyülekezést megtiltanak.

Kijárási tilalom helyett kijárási korlátozások voltak, de nem bizonyos napszakban, hanem március 28. és április 11. között végig. Igaz, a kivételek (a szabadban tartózkodás alapos indokai) köre sokkal bővebb volt.

Éttermek Nem változott a korábbiakhoz képest.

Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

A vendéglátóhelyek előbb csak reggel 6 és délután 3 óra között lehettek nyitva, majd teljesen megtiltották, hogy bent fogyasszon valaki, kivéve, ha valaki elvitelre kérte az ételét és arra várt.

Üzletek Minden üzletet be kell zárni március 8–22. között, kivéve az élelmiszerüzletek, patikák, drogériák, benzinkutak. A szolgáltatások szünetelnek, kivéve a magánegészségügyet. A konditermeket is be kell zárni.

Az üzletek, fodrászatok, kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak.

Reggel hat és délután három között lehettek nyitva, de voltak kivételek, például a közértek, ahol azonban vásárlási idősávot vezettek be a 65 éven felüliek számára reggel 9 és 12 óra között.

Szállodák Nem változott a korábbiakhoz képest.

Csak üzleti célból fogadhatnak vendéget, turistákat nem.

Nem volt kimondottan a szállodákra vonatkozó hasonló intézkedés, bár a beutazási tilalom és a kijárási korlátozások miatt nagyon sok hotel bezárt vagy alternatív megoldásokat keresett.

Rendezvények Nem változott a korábbiakhoz képest.

Általános rendezvénytilalom lép életbe.

A szabadidős rendezvények és kulturális intézmények látogatását minden formáját megtiltották, még a kültérieket is.

A márciusi rendezvénytilalom a szabadidős rendezvényekre, valamint a kulturális intézmények látogatására is kiterjedt, de a templomok kivételt képeztek.

Magán- és családi rendezvények Nem változott a korábbiakhoz képest.

Ezeken legfeljebb 10 fő vehet részt.

Nem szabályozták közvetlenül a családi rendezvényeket, a kijárási korlátozások alól jelentett kivételt, ha valaki esküvőre, temetésre ment volna, de azokat is csak szűk körben lehetett megtartani, lást lentebb.
Esküvők, temetések Nem változott a korábbiakhoz képest.

Temetésre csak legfeljebb 50 ember mehet egyszerre. Esküvőn pedig a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.

Az esküvők a március végén meghozott kijárási korlátozások alól képeztek kivételt, “szűk családi körben”, illetve április elején a temetkezési egyesület azt kérte, legfeljebb 10 gyászoló részvételével tartsanak például temetéseket.

Sportesemények Igazolt sportolók edzései és versenyei zárt kapuk mögött megtarthatók.

A sportesemények zárt kapuk mögött mennek tovább.

Szintén elrendelték a zárt kaput, de a sportbajnokságok inkább az azonnali leállást választották. Leálltak az UEFA által rendezett kupák, tehát az Eb-selejtezők, a Nemzetek Ligája, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga is, a magyar válogatott meccsei így nem mentek tovább. Hasonló helyzet ősszel a Ferencvárost, illetve az Eb-pótselejtezőt játszó válogatottat is érintené.

Oktatás Óvodák, általános iskolák április 7-ig (szintén március 8-tól), a tavaszi szünet végéig bezárnak, az iskolákban digitális oktatásra állnak át. A középiskolák, egyetemek esetében marad az eddigi távoktatás.

Nyolcadiktól felfelé minden középiskolai tanulónak és egyetemistának digitális tanrendet rendeltek el, a kollégiumok is bezárnak. A nyolcadikosok, és náluk fiatalabb diákok, valamint az óvodásoknak és bölcsődéseknek zavartalanul megy tovább minden, az őket tanító pedagógusokat pedig rendszeresen tesztelni fogják.

Teljes iskolazárat hirdettek alsó tagozattól egyetemig, mindenhol digitális tanrendre álltak át. Az óvodákról és bölcsődékről az önkormányzatok dönthettek, Budapesten például bezárták őket. A kollégiumi diákokat tavasszal is hazaküldték.

A tavaly november eleji bejelentések idején 5162-vel nőtt az újonnan megfertőzöttek száma, és 55 ember halálát okozta a vírus. Amikor Orbán Viktor tavasszal bejelentette az iskolák távoktatásra átállítását, még nem volt haláleset, és aznap (március 13-án) kilenc új fertőzött volt. Az első komolyan korlátozó intézkedések március 16-i bejelentésekor mindössze egyetlen haláleset volt, és 11 új fertőzöttről számoltak be az egészségügyi hatóságok, amikor pedig a kijárási korlátozásokat jelentette be március 27-én, egy halálesetről és 43 új fertőzöttről érkezett hír.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Telexhez igazolt az Index volt vezérigazgatója

A Telexhez igazolt az Index volt vezérigazgatója

Nagy dugóra számíthat, aki péntek délelőtt a M0-son autózna

Nagy dugóra számíthat, aki péntek délelőtt a M0-son autózna

Videó: Addig bosszantotta a teknős az oroszlánokat, hogy azok inkább leléptek

Videó: Addig bosszantotta a teknős az oroszlánokat, hogy azok inkább leléptek